Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Torna el Festival Memorimage a Reus amb Andrea Motis i 13 pel·lícules

El Festival Internacional de Cinema de Reus es realitzarà del 7 al 10 de novembre

Acte de presentació del Festival Memorimage, amb Montserrat Celles i Daniel Jaroid
Acte de presentació del Festival Memorimage, amb Montserrat Caelles i Daniel Jaroid | Laia Riba

 

Arriba la 13a edició d'un dels principals festivals documentals del panorama català, el Memorimage 2018 Festival Internacional de Cinema de Reus. Aquest festival comptarà amb la presència de grans artistes com la cantant Andrea Motis i amb documentals vinguts d'arreu del món, fets a patir d'imatges d'arxius. Del 7 al 10 de novembre, Reus s'omplirà de cinema amb pel·lícules per a tots els gustos. La ciutat de Reus es convertirà durant quatre dies en la capital mundial del documental.

Dos eixos principals del Memorimage 2018: revolució i joventut

Enguany l'organització del Memorimage 2018,  ha volgut centrar la seva programació en dos eixos principals, la revolució i la joventut. Davant de l'edició del festival cinematogràfic del darrer any, que va estar afectat per l'aturada del país en relació als fets de l'1 d'octubre, i que va causar les anul·lacions de projeccions, aquest any arriba un festival filmic amb molta força.

Imatge d'una sessió del Memorimage del 2017.
Imatge d'una sessió del Memorimage del 2017. | Laia Solanellas

 

El director artístic del Festival Memorimage de Reus, Daniel Jaroid, ha afirmat a la presentació del festival aquest dimarts 16 d'octubre, que enguany «és l'any de la revolució per nosaltres».

El festival s'ha volgut plantejar què suposa fer una revolució, per aquest motiu ofereix un seguit de documentals que reflecteixen el sentiment de revolució. Com  'Nueve días sin Fidel' de Sofia Cabanes, Rudy Jordán i Jesüs Labanderia, — una representació dels dies posteriors a la mort de Fidel Castro —, i també  'Hereus d'un cardenal proscrit' de Llúcia Oliva, — que mostra el paper de l'església tarragonina durant el franquisme —, entre altres projeccions.

Llúcia Oliva i David Fernàndez, directors de dos projeccions del Memorimage 2018
Llúcia Oliva i David Fernàndez, directors de dos projeccions del Memorimage 2018 | Laia Riba

 

El segon eix és la joventut, amb documentals fets, dirigits i protagonitzats per joves. «Volem que aquest sigui el Memorimage del jovent», manifestava Daniel Jaroid, amb més de 1.700 estudiants d'instituts confirmats per ser els espectadors del festival, i amb pel·lícules realitzades per joves. 

La música serà una de les protagonistes del Memorimage 2018

Amb motiu de Reus Capital de la Música 2018, enguany el Festival Memorimage li ha volgut donar una «picada d'ullet», com declarava Daniel Jaroid, a la música en la 13a edició. Per aquest motiu  la cantant Andrea Motis acompanyada de Joan Chamorro, realitzaran el concert inaugural del festival. A més projectaran 'Andrea Motis, The Quiet Trumpet', un documental de la trompetista en la seva trajectòria.

Andrea Motis i Joan Chamorro.
Andrea Motis i Joan Chamorro. | Cedida

 

Cinc seccions al Memorimage 2018

El Festival Memorimage manté la continuïtat i comptarà amb 13 pel·lícules documentals vingudes de països com França, Brasil, Països Baixos, Estats Units, Regne Unit o Espanya, entre les produccions catalanes.

Aquestes pel·lícules es dividiran en cinc seccions: la Secció Oficial, amb quatre projeccions; la Secció MemoriReus, amb tres projeccions i que torna a agafar força després que l'edició anterior només es projectessin dues pel·lícules; la Sessió Vintage, amb 'El Jovencito Frankenstein' de Mel Brooks; la  MemoriXics, una secció dedicada per tota la família i amb la projecció de 'El regreso de la Pantera Rosa' de Blake Edwards; i finalment la secció MemoriJove, amb quatre projeccions destinades als alumnes d'institut.

El Castell del Cambrer també projectarà

Enguany el Festival Memorimage arriba amb una nova seu, el Castell del Cambrer. En aquest espai es projectaran diverses pel·lícules. A banda, del ja consolidat Teatre Bartrina de Reus. Aquest espai  abans havia estat només una seu organitzativa del Festival Memorimage  i ara esdevindrà una sala de projeccions més del festival documental.

La planta baixa del Castell del Cambrer.
La planta baixa del Castell del Cambrer. | Carla Bergadà

 

Activitats paral·leles per professionals

D'altra banda, aquest festival internacional de cinema de Reus, realitzarà diverses activitats paral·leles com un taller per aprendre a fer un documental, de la mà del director del Festival DocsBarcelona, Joan González. Aquest taller es durà a terme dissabte 10 de novembre, al CIMIR i és necessària inscripció prèvia. 

Tanmateix es portarà a cap una masterclass dedicada als professionals de la documentació. «Els arxius surten de l'armari», és l'activitat que de la mà de Ben Green, parlarà del món arxivista divendres 9 de novembre al CIMIR. El mateix dia també es realitzarà  una trobada de responsables d'arxius i documentació de les televisions estatals al CIMIR.

Imatge d'arxiu de Memorimage.
Imatge d'arxiu de Memorimage. | ReusDiari.cat

 

Els premis del Memorimage 2018

Amb un pressupost de 92.000 euros per portar a cap el Festival Memorimage 2018, enguany es repartiran cinc premis en total. Com a novetat d'enguany  torna el premi MemoriReus, que amb una dotació de 500 euros es guardonarà al millor ús d'arxiu  en produccions de la demarcació de Tarragona.

El premi Ciutat de Reus, anirà per la millor pel·lícula de la Secció Oficial i està dotat amb 1.000 euros. Tanmateix, els espectadors atorgaran el Premi del Públic, a la projecció que considerin millor mitjançant un sistema de votacions. Finalment, es premiaria amb el MemoriJove, al director o directora de la millor pel·lícula de la secció MemoriJove.

Per saber més informació sobre els horaris i llocs de les projeccions podeu consultar la pàgina web del Memorimage 2018 de Reus.