Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un cel carregat de núvols a l'Olleria, València

La 'Peluda', el singular indicador del fred hivernal al Camp de Tarragona

Es tracta d'una boira espessa, blanca i gebradora que s'instal·la a sobre de la serra que separa les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà

La saviesa popular ens diu que al llarg del mes de gener arriben els dies més gèlids de l'any.  Així, la setmana dels barbuts és la setmana més crua de l'hivern. El nom prové de les barbes llargues que tenen els sants d'aquests dies, com sant Hilari, el dia 13; sant Pau ermità i sant Maur, el dia 15, i sant Antoni Abat, el dia 17. També se sol allargar fins a sant Fructuós, el dia 21, i sant Vicenç, el dia 22.

A les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà, existeix un altre element que indica l'extrema fredor de l'època. Es tracta de la 'Peluda', un fenomen meteorològic present durant bona part dels mesos de gener i febrer.  És una boira espessa i blanca que s'instal·la a sobre de la serra que separa les dues comarques, entre les muntanyes del Tossal Gros, Miramar i la Torre del Petrol.

La dita vallenca 'Quan la Peluda guaita, el fred t'empaita' explica d'una forma ben clara aquest fet. A més, les persones més grans de les poblacions afectades recorden que fins que la 'Peluda' no desapareix definitivament, el fred més viu no marxa, ja que es tracta d'una boira molt espessa i gebradora, fruit de la inversió tèrmica. Aquesta boira es va formant a la cresta de la serra i com que no té força per passar cap a l'altra banda, sobreïx per les parts més baixes de la muntanya.