El Penedès, el Garraf i el Baix Montseny podrien passar també a la fase 1

Aquest dimecres s'anunciava que el Govern proposaria el pas també de Girona, Lleida i la Catalunya Central

El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa.
El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa. | ACN

La Generalitat proposarà que les comarques del Garraf, l'Alt Penedès i l'àrea del Baix Montseny, que pertanyen a les regions sanitàries de l'àrea metropolitana nord i sud, també passin a fase 1. Si aquest dimecres, dia 13 de maig, el Departament de Salut va anunciar que proposaria al govern espanyol la promoció de fase de les regions sanitàries de Lleida, Girona i la Catalunya Central; també va anunciar que, malgrat deixar en fase 0 Barcelona i les dues regions metropolitanes, intentaria cercar una solució intermitja, que permetés que alguns territoris amb més indicadors favorables poguessin perdre algunes restriccions.

Així doncs, finalment, el Govern també proposarà que, com a àrees sanitàries diferenciades, les comarques del Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Montseny també puguin passar a la fase 1. D'aquesta forma, només quedarien en fase 0 el Baix Llobregat, el Barcelonès, la meitat sud del Maresme, el Vallès Occidental i la zona sud del Vallès Oriental; és a dir, estrictament la zona de la conurbació de Barcelona.

Polèmica per la partició sanitària de la comarca del Maresme

Així doncs, com diem, darrera proposta del Departament de Salut per avançar en el desconfinament parteix per la meitat la comarca del Maresme. Si la regió sanitària de Girona acaba passant a fase 1 i l'àrea metropolitana continua a la fase 0, el Maresme es desconfinarà dues velocitats —deu municipis del nord estan adscrits a Girona i els altres vint a la regió metropolitana.

Davant les «incongruències» que això pugui generar, ajuntaments i Consell Comarcal demanen que hi hagi un tractament «integral» perquè tota la comarca pugui passar a la fase 1 a partir de dilluns, si el govern espanyol acaba validant la proposta de la Generalitat. Entretant, sectors com el comerç o la restauració dels pobles de l'Alt Maresme ja es preparen per a la represa de l'activitat.

La 'frontera' sanitària al Maresme se situaria, si res no canvia, entre Arenys de Mar i Canet de Mar. Tots dos municipis marquen l'inici de la zona coneguda com l'Alt Maresme però Arenys de Mar depèn sanitàriament de la regió metropolitana i Canet de Mar és el primer poble de la regió sanitària de Girona.


Comentaris

envia el comentari