Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Refredat comú de tardor

Un viròleg alemany relaciona la pèrdua de gust i olfacte amb el coronavirus

Més d'un 30% dels afectats també pateix diarrea

El director de l'Institut de Virologia de la Universitat de Bonn (Alemanya), Hendrik Streeck, ha analitzat a més de cent afectats per coronavirus a Heinsberg, un dels focus de l'epidèmia a Alemanya. 

Segons publicava 'El Periódico', després de fer l'estudi s'ha pogut comprovar que fins a dos terços dels afectats patien la pèrdua de l'olfacte (anòsmia) i la pèrdua del gust (agèusia), símptomes que molts dels contagiats pel virus a  Espanya també han manifestat que tenien. 

En una entrevista publicada el passat dilluns dia 16 al diari alemany 'Frankfurter Allgemeine', el viròleg declarava que un altre símptoma important és la diarrea, que afectava el 30% dels pacients que van ser analitzats a l'estudi. 

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Els símptomes perduren pocs dies

Srteeck explicava a l'entrevista que va visitar a tots els contagiats casa per casa, realitzant entrevistes i recollint així les mostres. «Probablement sóc el viròleg que ha vist més pacients aquí a Alemanya», manifestava.

El viròleg es trobava casos com, per exemple, un pacient que no podria olorar el bolquer del seu bebè quan aquest estava ple, o un altre que no olorava ni tan sols el xampú per al cabell. Tot i això, Streeck creu que aquests símptomes apareixen «poc després de la infecció» i perduren només alguns dies

Estudis en altres països

Un dels primers països que va analitzar aquests símptomes va ser la Xina, concretament  Wuhan, on només entre el 5 i el 6% dels 214 pacients analitzats presentava l'absència de gust i olfacte, i un 19% patia diarrea

El director de l'Associació de Rinologia Iraní, Ebrahim Razmpa, manifestava a principis de març que a Iran es va detectar un «inesperat i increïble salt en els casos de menor sentit de l'olfacte». Razmpa assegurava que això podia tenir relació amb el coronavirus, però també explicava que es podia deure a l'efecte de les substàncies desinfectants que es feien servir.

Símptomes declarats per l'OMS

Les dades extretes per l'estudi de Streeck encara no han estat publicades en forma d'article científic, ni tan sols de manera preliminar. De moment, doncs, els símptomes  associats al coronavirus de manera oficial per l'Organització Mundial de la Salut són febre, cansament i tos seca. En alguns casos també es poden presentar dolors, congestió nasal, rinorrea, mal de gola i diarrea. 

Això no implica que aquests símptomes, inclosos l'anòsmia i l'agèusia, siguin necessàriament un senyal de coronavirus, ja que poden estar associats a altres malalties més vulgars. La majoria dels afectats poden recuperar-se sense tractaments especials, tot i que hi ha una minoria de casos més greus que poden col·lapsar el sistema sanitari.