L'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) assegura que els 80 establiments associats estan tenint unes pèrdues setmanals d'1,5 MEUR a causa de la crisi del coronavirus. La gerent de l'ASACC, Carmen Zapata, apunta que les dues primeres setmanes de l'estat d'alarma han obligat a cancel·lar uns 340 concerts arreu del país. Una xifra que anirà creixent i que arriba en un dels períodes amb més espectacles programats. Alguns espais, com la Sala Zero de Tarragona, estan preparant un ERTO per poder garantir tornar a l'activitat. Altres, com la Sala RedStar de Valls, fins i tot no descarten haver de tancar definitivament. Segons l'ASACC hi ha 1.600 treballadors assalariats afectats per la situació.
Zapata apunta que el milió i mig setmanal és una extrapolació de les dades d'anys anteriors corresponents a aquesta època de l'any, considerada una «temporada alta» per a les sales, juntament amb els mesos d'octubre i novembre. «No hem calculat les pèrdues milionàries que també tenen els músics que deixen d'actuar», adverteix. Les 80 sales adherides a l'associació tenen uns 1.600 treballadors en plantilla. A banda, s'hi han de sumar autònoms que poden fer tasques tècniques, de publicitat, cartelleria o de gestió de xarxes socials.
La situació fa que alguns establiments estiguin preparant un ERTO. És el cas de la Sala Zero de Tarragona, que té dotze treballadors «entre cambrers, tècnics, personal de seguretat, producció i administració», tal com indica Àngel Lopera, un dels propietaris. De moment ja han hagut de cancel·lar quinze concerts, amb la pèrdua d'ingressos que això suposa. A més, no han pogut comptar amb el vessant de discoteca que també té la Sala Zero. Encara estan fent números per acabar de quantificar l'impacte econòmic.
En una situació similar es troba la Sala RedStar de Valls que, com a mínim, deixarà d'acollir una vintena d'actuacions. Un dels seus responsables, Edu Ortega, és encara més pessimista, i alerta que potser no podran tornar a obrir portes. «Estem negociant crèdits amb els bancs i intentant endarrerir pagaments per poder reobrir. Se'ns estan menjant les despeses d'infraestructura», reconeix. En el seu cas, han de pagar el lloguer del local i les factures d'aigua, llum i telèfon. D'empleats fixos no en tenen, ja que obren en funció dels esdeveniments que preparen i fan contractes per dies.
És complicat reprogramar
Lopera afirma que alguns concerts que ara han hagut d'ajornar els han pogut reprogramar de cara a la tardor, però altres serà més complicat. Ja sigui perquè ja tenien concerts previstos per a aquelles dates o perquè els músics tenen compromisos. De tota manera, «el que s'està passant a la tardor, ara no s'omplirà amb una altra cosa; ens ha quedat com un forat negre», lamenta. En la mateixa línia s'expressa Ortega, que diu que «els concerts que ara no puguem fer, després serà complicat, perquè haurem de quadrar dates amb els músics».
Sobre aquest aspecte, des de l'ASACC, Zapata no es mostra partidària de carregar l'últim trimestre de l'any. «Crec que de ganes de veure concerts no en faltaran, el que no sabem és com estarà la gent per poder pagar una entrada», raona. «És irreal pensar que tindrem concerts cada dia a cada sala durant l'octubre, novembre i desembre. No tindrem prou públic i ens estaríem contraprogramant», assegura.
Lopera també es mostra prudent sobre les condicions amb què es podrà tornar a l'activitat. «Caldrà veure si no hi ha limitacions d'aforament, com volien posar abans del confinament», explica tot recordant la mesura aprovada per la Generalitat de limitar a un terç la capacitat dels recintes. Si això acaba succeint, «impossibilita bona part de la programació i caldria veure si una sala de 400 persones és viable», reflexiona. Amb tot, creu que «serà complicat tornar a arrencar», ja que «no es poden preparar concerts d'un dia per l'altre», adverteix. De fet, té assumit que els primers caps de setmana posteriors a l'aixecament del confinament la Sala Zero no podrà oferir música en directe.
Mesures per aguantar la crisi
Zapata valora que de moment estan rebent «molta informació» de la Generalitat i de l'Estat sobre ajudes que tindrà el sector, però es mostra prudent. «Tota la societat està afectada i entenc que tardaran un temps a concretar-se les mesures», comenta. Des del Departament de Cultura ja els han traslladat que no es revocaran les subvencions de les activitats culturals que no s'hagin pogut fer completament.
De fet, posa l'exemple del festival Curtcircuit. «Havia de començar el 13 de març i l'hem hagut de cancel·lar. Però ja teníem la cartelleria feta i enganxada, la publicitat posada a les revistes, inversió feta a les xarxes socials... és una inversió per uns concerts que no es podran fer», apunta. La Generalitat també va oferir fa uns dies una primera línia de 10 MEUR a interès baix per a les empreses.