Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Virgili.

Pere Virgili, alcalde de Roda: «El nou govern ha arrencat bé, es nota l'experiència»

Després de sis mesos des de l'inici del mandat, el batlle rodenc valora en positiu les primeres setmanes de l'equip de Tria Roda

Pere Virgili.
Virgili és regidor de l'Ajuntament de Roda de Berà des de 2003 i alcalde des de 2015. | Àngel Ullate

L'aproximació a les festes de Nadal significa, a banda de la recta final de l'any 2019, que s'ha arribat a l'equador del primer any del nou mandat dels ajuntaments, que es van renovar amb les eleccions municipals del maig passat. A diversos municipis, els comicis van significar un canvi de color a l'alcaldia; a d'altres, una continuïtat. Roda de Berà va experimentar-ho tot alhora: l'alcalde segueix sent Pere Virgili i el gruix del govern s'ha mantingut, però, per ser fidels a la realitat, el color ha variat

Si fins al maig a Roda hi governava encara Convergència i Unió (CiU), el cert és que la majori part de l'equip va formar una nova agrupació d'electors sota el nom de Tria Roda. El 26 de maig, la nova marca liderada per Pere Virgili va obtenir  més del 40% dels vots i va mantenir els sis regidors que ja tenia CiU, amb 170 vots més. L'aritmètica va deixar la resta del consistori encara més fragmentat que el mandat 2015-2019 (PSC, 3; ERC, 1; Cs, 1; PP, 1; Junts, 1) i va permetre a Virgili mantenir l'alcaldia amb la mateixa fórmula: un govern en minoria.

«Es nota l'experiència, ens ajuda moltíssim»

A les portes del mandat i amb una vuitena part del mandat ja completat, Pere Virgili explica a TarragonaDigital el seu primer balanç de l'etapa de Tria Roda al capdavant de l'Ajuntament de Roda de Berà. «El nou govern ha arrencat bé, es nota l'experiència, i ens ajuda molt», comenta a aquest mitjà, i confessa que «planyo els governs que hagin entrat de nou, sense experiència, a un Ajuntament, especialment si és de costa com el nostre».

Virgili també assenyala com a punt fort el fet que «ja estàvem acostumats, del mandat anterior, a governar en minoria», i això els fa relacionar-se freqüentment amb els representants de l'oposició. «Som conscients també que hi ha dos grups municipals, ERC i Junts per Roda de Berà, que són nous, i per tant també fem una tasca pedagògica, d'explicar-los el funcionament de molts aspectes de l'Ajuntament», comenta l'alcalde rodenc.

«La Rosana Dorantes i el Gerard Solé progressen més que adequadament»

Però no tan sols s'estrenen al plenari els regidors d'ERC i de Junts —Eva Maria Giménez i Albert Martín—, sinó que també ho fan, a les mateixes files de Tria Roda, Rosana Dorantes i Gerard Solé que, a més, doblen l'aposta: tenen responsabilitats de govern. Dorantes és regidora de Comerç, Sanitat, Ensenyament i Dona; mentre que Solé és el titular d'Hisenda, Joventut, Esports, Infància i Noves Tecnologies. Virgili diu que «progressen més que adequadament» quan li demanem una nota, ara que les escoles han repartit les del primer trimestre.

«Estan en procés d'aprenentatge, evidentment, però hem vist mostres de la seva capacitat de treball, coneixements i seny», explica l'alcalde rodenc, que creu que «cada cop estic més convençut que la vam encertar». «La Rosana Dorantes ja havia format part de l'equip, en posicions baixes, el 2015, i em va agradar com treballava; i el Gerard Solé el conec des que era petit i sé que és una persona molt capaç», ha dit Virgili, que rebla que «seran dos valors a tenir en compte de cara al futur de la política municipal a Roda de Berà».

«Seguim amb la construcció de l'institut entre cella i cella»

Ja entrant en matèria, sens dubte una de les demandes que més ressò ha pres els darrers anys a Roda de Berà és la de la construcció d'un institut. Actualment, el centre ja existeix, però s'ubica en diversos barracons prefabricats. «Actualment estem redactant els projectes bàsic i executiu i ens estem reunint amb el Jean Marc Segarra, el director dels Serveis Territorials del Departament d'Educació a Tarragona, del qual valorem l'ímpetu amb què s'ha pres les nostres reclamacions», explica l'alcalde Virgili.

Després que ja es presentés l'avantprojecte, sobre el qual la comunitat educativa va proposar modificacions, ara l'esperança a Roda de Berà es troba en el govern de Catalunya. Des de 2017 que la Generalitat no té pressupostos, però en els números de 2020, que sembla que avancen, hi podria haver la solució. «Esperem que el pressupost de 2020 de la Generalitat contempli una partida per construir l'institut de Roda de Berà», ha manifestat Virgili, que ha agraït l'ajuda dels edils d'ERC i JxCat a l'hora de fer arribar les propostes a les seves formacions, que són les que integren el govern de la Generalitat.

«Tant de bo el 2020 ens portés un desllorigador d'aquells temes que arrosseguem any a any»

Amb mig any de mandat a l'esquena, preguntem a l'alcalde Pere Virgili què demanaria als Reis d'Orient, en clau rodenca, per a 2020. «No hi ha una cosa, n'hi ha diverses», reconeix, però posa l'accent en què «trobem un desllorigador a aquelles qüestions que van molt i molt lentes perquè depenen d'altres administracions, com el pas elevent de l'N-340 o la solució al pas a nivell». Virgili admet que «acaben generant frustració, perquè no avancem i costra trobar arguments per explicar als veïns que fem el que podem, però que no hi ha manera». «I és clar, els anys d'inestabilitat política a Catalunya i Espanya no hi han ajudat gens», rebla.

Amb tot, l'alcalde rodenc expressa tres desitjos per a l'any 2020:  «uns pressupostos equilibrats, en els quals ja estem treballant ara, que mantinguem la pau social al nostre municipi, i encertar-la força». Un mig any de mandat a Roda de Berà, doncs, que es compleix amb força calma política.