Podria semblar casual que els candidats dels tres principals partits siguin de Valls, però potser no ho és tant. L'equidistància entre Reus i Tarragona està convertint la tercera ciutat del Camp en una important pedrera política on els partits fan prospeccions per renovar les cares visibles de les formacions. Sigui com sigui, la vallenca Raquel Sans, nascuda el 1980, té de fa anys molts vincles amb la ciutat de Tarragona, on viu i cria tres fills.
Sans ha fet tota la vida de periodista, després de llicenciar-se a l'Autònoma. Va començar al setmanari El Pati de la capital de l'Alt Camp o a Ona Valls, i a poc a poc ha anat escalant posicions i ha treballat en molts mitjans de la regió i nacionals. L'última dècada ha adquirit experiències breus, però intenses. Va ser redactora al Diari de Tarragona o cap de continguts i presentadora de Tac12, i el 2012 va fer el salt a TV3 per presentar el programa casteller Quarts de Nou. Els castells són la seva gran passió: és de la Jove dels Xiquets de Valls i ha escrit diversos llibres sobre aquest tema apassionant.
ENTREVISTA: «Raquel Sans (ERC): «Necessitem créixer en espais on l'independentisme encara és minoritari»
El seu coneixement i vinculació amb l'àmbit de la cultura popular la va portar a treballar de tècnica de gestió cultural a l'Ajuntament de Tarragona, cosa que va suposar l'orientació de la seva carrera cap a l'administració pública. Quan Òscar Peris va esdevenir Delegat de la Generalitat a Tarragona la va convertir en cap de gabinet, on lloc on va destacar fins al punt de fer-li guanyar l'hiperprestigiós premi Petxina Oberta dels periodistes tarragonins entre els quals compta amb moltes simpaties— per la seva accessibilitat i transparència.
Una feina que li va valdre entrar a la llista d'ERC del 2017, al sisè lloc. La renúncia de Peris a l'escó per tornar a la Delegació li va brindar l'oportunitat de debutar com a parlamentària, on ha estat els últims dos anys dedicada a taques legislatives relacionades amb les polítiques d'igualtat, el feminisme i la comunicació. ERC ha pres bona nota del perfil de Sans, i l'ha catapultat a la primera posició de les llistes, rejovenint així un cap de cartell que començava a estar massa associat a la persona d'Òscar Peris i a la vella guàrdia del partit a Tarragona.
Sans ofereix al mateix temps un perfil més d'esquerres, feminista i molt basat en la imatge, que són les virtuts que a ERC li interessa potenciar per a l'era postprocessista que iniciem. No ha fet una campanya especialment brillant, tampoc, i encara justeja en el debat i el cos a cos, però tampoc ha tingut rivals de consideració. Tot fent la mitjana anglesa, Sans pot fer història i ser la primera republicana que venci en uns comicis autonòmics.