Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les característiques platges de Llevant de Cunit

Cunit: Casañas contra el retorn de Dolors Carreras

Unes eleccions municipals marcades pel relleu al capdavant de l'antiga Convergència i el retorn de l'exalcaldessa del PSC inhabilitada

Les característiques platges de Llevant de Cunit
Les característiques platges de Llevant de Cunit | Ajuntament de Cunit

 

Anem avui fins a Cunit, a veure què s'hi cou. La població marítima, feta gran a base d'apartaments de platja, ha hagut de bregar històricament amb la seva particular característica: un poble fet de segones residències, amb poca unitat i esperit comunitari. A mesura que la població s'ha establert, però, han sorgit dinàmiques socials i polítiques més homogènies. Tot això, sumat a un volum de censats important que s'acosta als 9.000, prefigura un panorama electoral curiós, amb multitud de llistes i famílies polítiques, candidats que són nascuts fora del poble i unes participacions que amb prou feines superen el 50%.

A més, Cunit encara pateix la ressaca política de la història convulsa del consistori, amb mocions de censura, canvis i, sobretot, del mandat de la socialista Dolors Carreras, que va ser inhabilitada durant set anys per la Justícia per negar-se a convocar un ple. Això ha facilitat, des de 2011, dues legislatures de govern de CiU, sota l'alcaldia d'una altra Carreras, en aquest cas Montserrat. Però les eleccions que venen es presenten mogudes per diversos motius. L'alcaldessa Montserrat Carreras ho deixa, Dolors Carreras torna després d'haver complert la inhabilitació i fins a 9 llistes concorren per esgarrapar algun sector de vot.

Jaume Casañas, seny ordenador

Després dels dos mandats de Montserrat Carreras amb CiU —el vigent gràcies al pacte de 2015 amb ERC, Guanyem i ICV— l'alcaldessa va anunciar que deixava la política, esgotada per dues legislatures amb moltes complicacions financeres. El relleu el pren Casañas, un jove geògraf i expert en processos territorials molt interessat en l'ordenament urbà i molt actiu en la defensa de la vegueria del Penedès i la façana del Penedès Marítim com a entitat. Com que normalment al Baix Penedès tenen problemes perquè els facin cas tant de Barcelona com de Tarragona, ha estat bel·ligerant amb el seu partit o amb les Diputacions quan ha convingut.

Jaume Casañas | BP Diari

 

Regidor per CIU des de 2011, ha prescindit de la marca Junts x amb què els post-convergents concorren a la majoria de municipis i ha provocat una petita revolució creant Impulsem Cunit  i prescindint de tots els actuals regidors del PDeCAT. Parteix com a favorit en els pronòstics, més encara quan la implantació d'ERC és feble a Cunit i la seva aposta municipalista de vertebració de la ciutat el fa sortir amb avantatge conceptual.

 

Dolors Carreras, el retorn

Com dèiem, màxima expectació pel retorn de Dolors Carreras. Una figura important al PSC, que havia guanyat tres eleccions municipals amb dues majories absolutes. El 1997, però, es va negar a convocar un ple on s'havia de votar una moció de censura contra ella. Deu anys més tard, es va fer efectiva una sentència del TSJC que l'obligava a deixar l'alcaldia en mans de Judith Alberich i que  la inhabilitava per a l'exercici de càrrecs públics durant set anys.

Dolors Carreras, durant l'assemblea del PSC de Cunit. | PSC Cunit

 

Dolors Carreras va continuar entre bastidors i la secció local de Cunit del PSC va confiar en Àngel Grau perquè fos el cap de llista a les eleccions vinents Però les pressions de Carreras van provocar una crisi al partit que va acabar amb Grau rebotat i trencant el grup municipal, passant a ser regidor no adscrit i dissolvent l'executiva local. El conflicte el va solucionar Dolors Carreras al capdavant d'una gestora, que va escollir Dolors Carreras com a alcaldable, amb el vistiplau de les direccions de Tarragona i Barcelona. Caldrà veure quina és resposta dels electors a tot el sidral i a la tornada de Carreras a primera línia, però els resultats dels socialistes a les passades eleccions generals van ser molt bons, guanyant amb més d'un 30% del vot, cosa que fa que les perspectives siguin prou bones.

 

Esther Otero, a l'aguait

Esther Otero, emocionada de veure la ràdio en directe
Esther Otero, emocionada de veure la ràdio en directe | Twitter

 

D'origen gallec i a Cunit des de 1999, Esther Otero es dedica a la restauració i al dret immobiliari, sectors forts de l'economia cunitenca. És portaveu del grup municipal de C's des de 2015, quan va treure un gran resultat amb el 17% dels vots i tres regidors. Caldrà veure com aguanta la recuperació de vot del PSC i un perfil més aviat baix.

 

Xavier Salvadó i l'usurpador

El que ha estat Primer Tinent d'Alcalde durant la present legislatura i portaveu de Guanyem Cunit, Xavier Salvadó, s'enfronta a un repte més gran que no pas revalidar el seu 11% de vot i clau del govern. Salvadó va entrar al pacte amb la marca Ganemos però ara no ho podrà fer. Pablo Martínez Jarque, que té registrat el nom i que ja s'havia presentat a Cunit el 2011 amb el PP i a Tarragona el 2015 amb aquesta marca falomir dels Comuns —que van denunciar usurpació— concorre ara encapçalant el partit Guanyem Cunit Sí Se Puede (Ganemos) amb una manifesta intenció de crear confusió. 

El regidor de Cunit Xavier Salvadó
El regidor de Cunit Xavier Salvadó | Twitter

 

Salvadó es presenta amb la marca Canviem Cunit Sí Se Puede - Centrats però és que encara tenim una altra llista de comuns oficial encapçalada per Carolina Burgos i que es diu En Comú Podem Cunit – En Comú Guanyem.  Aquesta candidatura substitueix les sigles d'Iniciativa-Verds on el que ha estat regidor  Antonio Martínez passa a tancar la llista i deixa pas a Burgos. No voldria pas haver-me de trobar davant de la taula de paperetes de Cunit el 26M.

 

Carolina Burgos, alcaldable per Catalunya en Comú - Podem a Cunit.
Carolina Burgos, alcaldable per Catalunya en Comú - Podem a Cunit. | Cedida

 

ERC i PP, a mantenir representació

En el cas d'ERC, també l'anterior cap de llista Ivan Faccia es retira a un segon pla i deixa pas a  Carme Martínez, una badalonina instal·lada a Cunit des del 2004 i que defensarà un 9,4% de vot i un escó. Situació semblant al PP on José Barquier cedeix el cap de llista a Victoria Ramo. Sense representació al consistori, concorre també en aquesta elecció la CUP amb la marca local Capgirem Cunit i encapçalada per Ruth Sunyol i amb ganes de donar una sorpresa i entrar també al ple municipal, si hi caben.

Carme Martínez, alcaldable d'ERC
Carme Martínez, alcaldable d'ERC | ERC Cunit