El nou brot que està patint Pequín ha estat suficient per recordar que el virus encara no ha marxat i que no es pot abaixar la guàrdia. La Covid-19 manté en suspens els espanyols, tot i que en quatre dies s'abandonarà l'estat d'alarma.
La fi de les fases de desescalada implicarà, de moment, la lliure circulació dels ciutadans i la fi de les restriccions, a més de l'obertura de fronteres al turisme estranger.
No obstant això, això no vol dir que s'hagi guanyat la batalla a la Covid-19, que encara segueix present en la societat. Tot i que cada vegada són menys els contagiats o les persones que moren per aquest virus, la veritat és que encara segueix havent-hi casos.
Ara juguem amb avantatge. Hi ha coneixement que els grups d'edat compresos entre els 20 i els 29 anys, seguits del grup que oscil·la entre els 30 i els 39, són els que més brots originen de coronavirus, de manera que han de prendre precaucions severes.
Els joves adults són els que més brots originen
Aquesta troballa es deu a l'estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Kyoto i la Universitat Tohoku a Sendai. Van analitzar 2.163 casos d'aquesta malaltia al Japó fins que es va declarar l'estat d'alarma a l'illa el 4 d'abril.
En definitiva, l'estudi reflecteix que no tots els adults joves que inicien nous focus de contagi són coneixedors de la seva malaltia o tenen símptomes. La gran majoria són catalogats com presimptomàtics i desconeixen que puguin transmetre el virus a altres persones.
Tots dos col·lectius socials són perfils que solen practicar esport i que, per tant, projecten una respiració amb força, que es relaxen en el distanciament social i tenen més predisposició a sortir a sopar o de festa i reprendre la seva vida social amb celeritat.
«Hem detectat que molts brots de Covid-19 estan associats a situacions en què es respira amb força i hi ha poca distància entre persones, com cantar en festes de karaoke, cridar a clubs, tenir converses en bars i fer exercici en gimnasos», manifesten els investigadors.
Els autors de l'estudi, basant-se la seva troballa, afirmen que hi ha tres situacions crítiques que augmenten les probabilitats de contagi: anar a llocs tancats amb poca ventilació, estar en espais concorreguts i el contacte proper amb altres persones.
Altres estudis que confirmen la teoria
Els autors d'aquest estudi no han estat els únics observadors que han extret aquesta conclusió. Per tant, la teoria cobra més força i es pot generalitzar.
A Corea del Sud, un equip d'investigadors de la Universitat Dankook en Yongui, afirmen que 112 persones van contraure la Covid-19 en dotze gimnasos mentre practicaven exercici de la modalitat fitness.
I als Estats Units, va sorgir un brot de 32 persones contagiades per coronavirus, 20 casos probables i dues morts. L'origen d'aquests casos va ser la participació d'una persona amb Covid-19 en un assaig de cant que va durar dues hores i mitja a Washington.
Espais on hi ha hagut més brots al Japó
Segons els investigadors, hi ha hagut 61 brots de coronavirus que han afectat almenys a cinc persones cada un i tots ells han nascut fora de cases al Japó.
En centres sanitaris s'han registrat un 30% dels brots, seguit dels centres sociosanitaris, els espais públics, els bars i els restaurants, en els quals s'ha registrat un 16% del total, un 3% més que en els centres de treball. L'espai que menys brots ha confirmat han estat els centres d'esport, que han acaparat el 8% dels contagis.
En els casos confirmats i que hi ha hagut la possibilitat d'identificar qui va iniciar el brot, s'ha observat que el 50% d'aquestes persones tenien entre 20 i 39 anys. En canvi, la pluralitat dels individus diagnosticats de Covid-19 superaven els 40 anys.
També s'ha conegut, gràcies als casos en què s'ha pogut establir la data d'inici de símptomes, que en el 56% dels brots el pacient estava en fase presimptomàtica, mentre que l'altre 25% va començar a trobar-se malament el mateix dia.
Els perfils podrien variar a Espanya
Aquesta informació és crucial perquè els països que han patit el virus puguin idear futurs i nous mecanismes de prevenció davant d'un nou rebrot.
No obstant això, segons els investigadors japonesos, els perfils a Espanya podrien presentar una petita oscil·lació a causa d'un patró de conducta diferent en les relacions socials per qüestions culturals. «No sabem si la diferència en els patrons de transmissió entre persones joves i grans es deu a factors socials, biològics o als dos», asseguren els investigadors en el seu article científic on expressen els seus resultats.
Però el que és segur és que les dades extretes del seu informe consoliden la importància de l'existència de pacients presimptomàtics sobre la base de la propagació de virus. D'altra banda, la investigació insinua que els adults joves són un vector de transmissió de coronavirus cap a les persones grans i que conformen un col·lectiu de risc.