El perillós peix aranya, un animal molt comú a les platges catalanes amb fort verí

La picada d'aquesta espècie pot arribar a provocar conseqüències molt greus

Un peix aranya amagat sota la sorra
L'aranya de mar és una espècie molt comuna però perillosa pel seu fort verí | Wikimedia

La mort d'un menor de 16 anys el passat dissabte per la picada d'un peix aranya ha fet saltar totes les alarmes pel perill que pot arribar a generar aquesta espècie tan comuna. El noi, que feia submarinisme a Platja d'Aro (Baix Empordà), duia una càmera de vídeo aquàtica que va registrar l'atac del peix. Aquest li va picar al coll, i el seu verí va provocar al jove una insuficiència respiratòria

Després d'aquest fatídic incident, són moltes les incògnites que sorgeixen sobre aquesta espècie, també coneguda amb el nom 'aranya de mar'. És molt important saber com actuar després d'una picada d'aquest peix, ja que si no les conseqüències podrien ser molt greus. 

Els perills de la picada del peix aranya

El peix aranya o aranya de mar és una espècie molt comuna al Mar Mediterrani (especialment a la Costa Brava), a l'est del mar Cantàbric i a l'Oceà Atlàntic. Aquest animal pot arribar a fer entre 10 i 50 centímetres de llarg, i es caracteritza per amagar-se sota la sorra, deixant visibles només els ulls i la verinosa aleta dorsal. Això provoca que molts banyistes el trepitgin accidentalment i posteriorment hagin de ser atesos pels socorristes i efectius del SEM

La toxina que desprèn causa inicialment un dolor intens i punxant que s'irradia a tota l'extremitat i pot arribar a durar fins a 24 hores. Pot aparèixer també edema, pal·lidesa, adormiment o eritema a la zona, i en els casos més extrems es dona lloc a dificultat respiratòria, visió borrosa, vòmits, convulsions o necrosi. Si es complica, pot provocar la mort per xoc anafilàctic (reacció al·lèrgica generalitzada produeix una disminució de la pressió arterial). 

Què fer en cas de picada?

El més important en aquests casos és buscar un punt d'atenció a la platja on aplicaran calor local, extrauran les espines i desinfectaran la ferida. En cas que persisteixin les molèsties caldrà assistir a un CAP, ja que en certes ocasions pot ser necessària la prescripció d'antihistamínics, analgèsics o antibiòtics depenent del cas. 

No obstant això, les recomanacions principals segons el CAP Passeig de Sant Joan (Barcelona) són:

  • Submergir la zona afectada en aigua calenta
  • No aplicar aigua dolça, en tot cas aigua salada
  • No aplicar fred
  • Mai fer un torniquet
  • Mai fer una incisió ni succionar el verí
  • Es poden alleugerir les molèsties aplicant vinagre
  • Mantenir el membre en repòs i una mica aixecat

Comentaris

envia el comentari