Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un gos descansant al terra

Pot la meva mascota tenir coronavirus? Resolem tots els dubtes

Si tens mascotes a casa, hauries de tenir en compte diverses coses durant el confinament

Imatge d'un gos descansant al terra
Poden les nostres mascotes transmetre'ns el coronavirus i viceversa? | Arxiu

La ràpida propagació  de l'anomenat coronavirus  ha disparat les alarmes entre els propietaris de mascotes que es veuen assaltats per nombrosos dubtes: Pot la meva mascota  tenir coronavirus? Poden el meu gos o el meu gat transmetre'm el virus? Poden contagiar-se en sortir al carrer? Puc jo contagiar-li-ho a ells?

Resolem tots els teus dubtes sobre aquesta mena de virus que causa especial inquietud  perquè, segons els experts, el seu origen es troba en un animal.

Pot el meu gos o el meu gat tenir coronavirus?

Entre els molts rumors que circulen sobre el coronavirus, un ha calat especialment entre l'opinió general; el fet que indica que el virus es va originar en un mercat clandestí d'animals. Encara que això no s'ha pogut confirmar, aquesta creença ha disparat les alarmes entre les persones que tenen mascotes a casa.

Però, pot el teu gos o el teu gat tenir coronavirus? Ara com ara, està descartat, ja que l'OMS  afirma en un comunicat que no hi ha evidència que les mascotes puguin contraure la malaltia. Els metges, no obstant això, tenen les seves reserves, ja que es tracta d'un virus nou i cal veure com va evolucionant.

  

  

Per això, les mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries com ara rentar-se les mans i evitar el contacte directe amb altres persones, poden aplicar-se també als animals. Davant la incertesa de com es comportarà el coronavirus en el futur, el millor és evitar el contacte directe amb animals i extremar les mesures de prevenció  i higiene.

I el gos d'Hong Kong que ha donat positiu?

En general, els virus són especials, així que és molt difícil que un virus que afecta una espècie passi a una altra, i viceversa: ni els gossos poden contagiar els humans, ni els humans als gossos. De fet, els gossos tenen el seu coronavirus especial, igual que els gats i les fures, però aquests són diferents del cep de Wuhan.

Però llavors, per què ha donat positiu un gos de raça pomerania d'Hong Kong la propietària de la qual va ser diagnosticada amb la infecció?

Encara que el gos va donar positiu, no és portador ni ha desenvolupat la malaltia. L'explicació és que la seva propietària va poder transmetre el coronavirus al gos tossint o esternudant, i que el virus es troba dins de l'animal però no ha pogut desenvolupar els seus efectes. Per això el gos està sa, tot i que ha estat posat en quarantena per prevenció.

El cas del gos d'Hong Kong que tanta alarma ha creat entre els propietaris de mascotes confirma, de fet, que conviure amb una persona malalta de coronavirus no comporta un risc  per a la salut de la seva mascota.

Què fer si la meva mascota té símptomes

De la mateixa manera que no hi ha evidència que les persones puguin contagiar el coronavirus a les seves mascotes, tampoc hi ha evidència que el teu gos o el teu gat pugui contagiar a altres persones. Però, atès que és un virus nou i en evolució, les autoritats sanitàries i els veterinaris  criden a extremar totes les precaucions.

Si el teu gos ha estat en contacte amb una persona infectada i es posa malalt, porta-l al veterinari i informa de la situació. A l'espera que es vagin actualitzant informacions, cal seguir les recomanacions habituals: rentar-se les mans amb aigua i sabó, utilitzar desinfectant a base d'alcohol, tapar-se la boca en tossir… I res de posar-li màscares  al gos o al gat, si us plau!