Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Exterior del Centre 115 Dies de Corbera d'Ebre

La periodista ampostina Teresa Ferré, nova directora del Consorci Memorial Batalla de l'Ebre

El nomenament arriba després de l'acomiadament de l'anterior coordinador tècnic i la reorganització de l'ens

Exterior del Centre 115 Dies de Corbera d'Ebre
El Comebe té nova directora | TarragonaDigital

La periodista ampostina Teresa Ferré serà, des d'aquest dimarts, la nova directora  del Consorci Memorial Batalla de l'Ebre (Comebe). El nomenament del Departament de Justícia arriba un mes després de l'acomiadament de David Tormo, l'anterior coordinador tècnic de l'ens que treballa per preservar els espais i difondre la memòria de l'episodi bèl·lic. El consell d'administració va decidir llavors reorganitzar-lo internament per dotar-lo de «més autonomia administrativa». Ferré, que ocupa un càrrec de lliure designació, ha treballat en l'àmbit del periodisme cultural i ha estat professora  de la UAB i la URV, dedicant bona part de la seva recerca  a la fotografia  i propaganda  durant la Guerra Espanyola i l'exili.

La nova directora del Comebe  té el repte de rellançar el paper d'un ens que ha viscut permanentment qüestionat per l'enfocament que havia de donar a la promoció dels espais  i la memòria  d'un episodi altament traumàtic per al territori —deixant 30.000 morts— i que va acabar de decidir definitivament el rumb final del conflicte bèl·lic, amb la derrota del bàndol republicà i l'exili posterior. A banda del Centre 115 Dies de Corbera d'Ebre, de l'ens creat el 2001 penja la gestió de quatre centres d'interpretació i diversos llocs històrics, principalment a la Terra Alta.

L'aprovació dels nous estatuts el 15 de maig passat per part del Govern va marcar l'inici de la reestructuració de l'organisme, que depèn de la Direcció General de la Memòria Democràtica. Amb aquesta idea, el consell d'administració —amb representació de la quinzena d'ens locals implicats— va amortitzar la plaça que ocupava Tormo, la cara visible del Comebe  des de la seva posada en marxa, i el va acomiadar amb l'argument que el seu lloc quedava buit de funcions. Per contra, creava una nova plaça de direcció de designació directa, sense concurs públic previ.

Segons van argumentar ja en aquell el Departament de Justícia, la reestructuració interna formava part d'una estratègia per «potenciar els espais de la memòria de la batalla de l'Ebre». En aquest sentit, les mateixes fonts van subratllar que la nova direcció disposaria de «més autonomia administrativa» a l'hora de prendre les decisions ordinàries des del territori davant la centralització que fins aquest moment s'havia exercit des de Barcelona.

Llicenciada en periodisme per la UAB, especialista en Història de la Comunicació i autora d'una tesi doctoral sobre el fotògraf Agustí Centelles, la nova directora  del Comebe  ha exercit la seva carrera principalment a Barcelona, on també va treballar en diversos gabinets de comunicació. Tot i això, ha comissariat diverses exposicions al territori sobre el paper de la propaganda i les imatges durant la Guerra Espanyola. La més recent, 'El llapis: arma de guerra' antifeixista. 1936-1939' encara és visitable al Museu Terres de l'Ebre d'Amposta. Ferré també participa com a investigadora independent a l'Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ).