Descobreix en què consisteix el pernil i quins són els seus trets i efectes

Aquest aliment, tant si és salat o dolç, té una popularitat immensa al planeta

El pernil salat és molt típic de la gastronomia espanyola | Cedida

 

Tant dolç com salat, el pernil és un aliment boníssim que es menja a molts indrets del planeta i que els consumidors aprecien molt com a aperitiu o tapa. Ara bé, moltes persones desconeixen quins trets el caracteritzen i els efectes nocius que pot provocar si es consumeix en excés.

 

Tot seguit, observarem els trets principals que caracteritzen el pernil dolç i salat, les varietats que hi ha, de quina manera es produeix a llocs diferents i els riscos que pot tenir per a la salut. Entre altres, parlarem del vincle que hi ha entre el consum d'aquest aliment i els riscos a nivell cardiovascular.

 

 

En què consisteix el pernil? Principals trets

El pernil es prepara amb la carn que tenen els porcs a les potes del darrere. S'han trobat proves arqueològiques que demostren que es tracta d'un producte alimentari que ja es confeccionava durant el període clàssic, a l'època de l'imperi romà i, fins i tot, anteriorment a aquest moment de la història.

 

Aquest aliment tan apreciat en molts racons del món es pot cuinar i preparar de moltes formes diferents: al mercat, per exemple, trobem pernil fumat, curat, cuit o salat, prosciutto italià o braó i, tot i que les varietats de pernil que existeixen són moltes, les més reputades a nivell mundial es troben al sud de la Mediterrània. Una mica més avall ens dedicarem a aclarir quines diferències existeixen entre les varietats conegudes de pernil.

 

Productors de pernil

El pernil es produeix a molts països. Ara bé, l'italià i l'espanyol són els que gaudeixen de més prestigi a nivell mundial i, per això, explicarem com s'elabora aquest producte en aquests dos territoris europeus.

 

Pernil italià

El pernil a Itàlia rep el nom de «prosciutto» i, en general, es pot consumir fresc o cuit, per tal de fer d'acompanyant d'algun altre plat o per formar part de la llista d'ingredients dels plats de pizza i pasta. El prosciutto pot venir de molts llocs variats d'Itàlia, com ara —entre molts altres— de Sardenya, de Mòdena, de Parma o de la Toscana.

 

Un dels ingredients bàsics de la gastronomia italiana és el prosciutto, sense cap mena de dubte i, tot i que en general el pernil d'Espanya té una valoració més bona, el prosciutto es fa servir arreu del món per tal d'acompanyar els plats italians típics, com ara la pizza.

 

Pernil espanyol

El país del pernil per excel·lència és Espanya. El pernil serrà o ibèric, segons la varietat que tingui, és el nom que rep el pernil espanyol, i arreu del món se li confereix un valor molt alt. Darrerament, de fet, ha anat creixent exponencialment la demanda d'aquest producte a molts indrets del planeta, com ara la Xina. 

 

A Espanya, es produeix sobretot pernil serrà, amb porcs blancs. Té un preu inferior al del pernil ibèric i, per això, és més assequible i popular entre la majoria de la gent.

 

El pernil més valorat del país és l'ibèric, que també té molta fama a la resta de països i es fabrica a partir de porcs negres. Té un preu que normalment està per sobre del de les altres classes de pernil, però la seva qualitat gustativa també és millor que la del pernil serrà.

 

 

Les varietats que gaudeixen de més fama

El pernil pot preparar-se de moltes maneres. Tot seguit, et parlem de les dues que són més habituals i conegudes al mercat: el pernil salat, que inclou la seva varietat estrella —el pernil ibèric— i el pernil dolç o cuit.

El pernil s'elabora a partir del porc | Cedida

 

Pernil salat: serrà i ibèric

Tal com hem dit, els pernils més reputats del planeta provenen del territori espanyol i es poden diferenciar entre pernil ibèric o serrà segons amb quin porc es fan i segons la manera en què es curen.

 

El pernil serrà s'anomena així perquè es cura a la serra, aprofitant el seu clima sec i fred. Cal que s'hagi curat durant com a mínim nou mesos perquè pugui rebre aquesta denominació.

 

Entre tots dos pernils, la diferència més important que existeix és que els porcs que s'utilitzen per a l'ibèric normalment viuen amb una gran llibertat de moviments i mengen a les deveses de manera natural. El pernil ibèric també rep el nom de pernil de gla, perquè és un dels aliments bàsics d'aquesta mena de porcs.

 

El pernil ibèric és el que té més gust de tots i el que té millor qualitat, perquè la seva curació dura més temps. Posseeix un gust, una textura i una aroma únics i superiors si es comparen amb els que tenen les altres varietats de pernil.

 

Pernil dolç o cuit

Aquesta classe de pernil és un embotit que s'obté també a partir de les potes de darrere del porc, de la mateixa manera que passa amb el pernil salat.

 

Ara bé, el pernil dolç o cuit s'aconsegueix després d'una cocció en aigua amb sal, cosa que li confereix uns nivells alts de minerals i proteïnes i uns nivells baixos de greix. 

 

Es tracta d'un aliment molt popular a les reunions socials i a les festes, també molt habitual dins dels entrepans, de les amanides i d'altres preparacions fredes. A Llatinoamèrica, aquesta classe de pernil rep el nom de «pernil», simplement.

 

Quins efectes pot tenir per a la salut?

Tot i que estem davant d'un dels productes alimentaris més gustosos de la gastronomia del Mediterrani, el pernil també pot tenir riscos per a la salut consumit en excés, com passa amb una gran part dels aliments que existeixen. Com que es tracta d'un aliment processat, si en consumim de manera excessiva pot contribuir a fer que augmenti el risc que tenim de patir diverses malalties.

 

L'Organització Mundial de la Salut va afirmar l'any 2015 allò que també apunten altres investigacions científiques: el fet de menjar qualsevol classe de carn processada de manera regular fa que augmenti el risc de tenir algunes classes de càncer, com el de còlon i pàncrees.

 

Per aquesta raó, si volem allunyar-nos d'aquesta mena de riscos vinculats al consum regular de pernil, és recomanable menjar aliments ben variats i fer que a la nostra dieta hi hagi sobretot verdura, cereals, fruita i fruits secs i que no hi hagi una quantitat elevada de productes alimentaris processats.

 

Igualment, cal destacar que el fet de consumir pernil de manera recurrent pot fer que augmentem el nostre pes corporal, que tinguem risc d'obesitat i que patim alguna malaltia de caire respiratori o cardiovascular, sobretot si ja tenim alguna mena de problema d'aquesta classe.