Una dona estornudant amb la mascareta posada.

Molt de compte: les persones amb més risc de contagiar-se amb la nova variant

La nova variant de coronavirus té més transmissibilitat

La Covid-19 no dona treva. Els indicadors de transmissió van patir un important repunt a partir de Setmana Santa. La incidència acumulada arriba als 555 casos, situant-se en un nivell de risc «molt alt».

En els últims dies han trobat una nova variant al nostre país que amenaça d'estendre's de manera molt ràpida. Es tracta de la variant XE, fruit de la combinació d'òmicron i la subvariant BA.2. De moment ja s'han comunicat cinc casos a Espanya.

Aquesta variant de la Covid es va detectar per primera vegada el 19 de gener passat al Regne Unit. Amb el pas del temps s'ha anat expandint pel continent, però sense que generi gaire preocupació a la comunitat científica. I això que té un 10% més de transmissibilitat.

Al Regne Unit, ara com ara, han confirmat gairebé 1.300 casos d'aquesta nova variant. Tot i que no creuen que hi hagi motius per alarmar-se. L'assessora mèdica de l'Agència de Seguretat Sanitària, Susan Hopkins, apunta que les «variants recombinants no són un fet inusual».

Es tracta d'una situació molt freqüent, sobretot quan «hi ha diverses variants en circulació». I això és un fet que passa des que va començar la pandèmia. A parer seu, «com passa amb altres tipus de variants, la majoria s'extingirà amb relativa rapidesa».

Una noia amb un termòmetre tocant-se el front
La febre i el malestar són els símptomes principals de la Covid-19 | Canva

Malgrat que es transmeti amb més facilitat, això no implica una major gravetat. Així ho confirma el responsable de Microbiologia de l'hospital Ramon y Cajal de Madrid. Que sigui «molt transmissible no vol dir que sigui més severa clínicament», explica Rafael Cantón.

Assenyala que l'increment de la variant XE les últimes setmanes obeeix sobretot a l'eliminació de certes restriccions. «Coincideix amb la retirada de les mesures Covid i mascaretes», sosté. En qualsevol cas, insisteix en la necessitat de «no abaixar la guàrdia» davant la possible aparició de noves variants.

Com ja va passar amb les altres variants, sempre hi ha un grup de població que estarà més exposat a les noves variants que vagin sorgint. Segons recull Redacción Mèdica, els que més possibilitats tenen de contagiar-se són els no vacunats. A ells se'ls uneix els que no han passat la malaltia o els que s'han contagiat anteriorment, però amb una altra variant diferent d'òmicron.

Des del Ministeri de Sanitat recorden que els més vulnerables continuen sent els més grans de 60 anys, persones immunodeprimides i embarassades. Per això, malgrat la retirada de les màscares en interiors, recorden que han de continuar fent-ne ús en certes situacions. Sobretot en espais amb massa gent, com ara centres comercials o establiments de l'àmbit de l'hostaleria.

Això provocarà la nova variant de la Covid-19

La nova variant de la Covid-19 no provocarà «una taxa de reinfeccions molt elevada en les persones que van passar la malaltia amb alguna de les variants anteriors». D'aquesta manera es pronunciava José Gómez Rial, de l'Hospital Clínic de Santiago, en declaracions a EFE.

Per la seva banda, la secretària de la Societat Espanyola d'Immunologia, Carmen Cámara, va revelar més detalls de la variant XE. En cas de reinfecció, el seu efecte sobre la salut «seria molt més lleu», explica.

Dos sanitaris a un hospital
Les dades de contagiats per Covid han augmentat els últims dies | EP

«És el que esperem perquè l'evidència científica ens diu que totes les variants que sorgeixen tendeixen a ser més lleus», explica la doctora. Estima que en el pitjor dels casos, només causaria «un petit pic de contagis», i per això no hi hauria motius per alarmar-se.

La Covid, com assenyalen els experts, no permet que hi hagi lloc a la relaxació. En qualsevol moment pot sorgir una variant nova que ens torni a deixar desprotegits. Només les vacunes i les mesures de protecció són les maneres de superar, a poc a poc, aquesta malaltia.