«Hi ha d'haver una altra manera de viure» clamen Joan Dausà, Maria Rodés i Santi Balmes en una coneguda cançó des de fa un parell d'estius. La contaminació al mar és, des de fa temps, un dels aspectes que més preocupen del nostre planeta. No es veu, però hi és. No la veiem, però la ingerim. Encara que cada cop hi ha més consciència, no és suficient per aturar «una degradació del medi ambient marí multifactorial i, probablement, ja irreversible a casa nostra» segons assegura a TarragonaDigital l'investigador del grup de recerca en medi ambient TecNAtox-URV i membre del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, el doctor Jaume Folch.
Tanmateix hi ha qui no es rendeix i, malgrat tot, no es vol quedar de braços plegats. I qui estima més el mar que els pescadors? Després de mesos de treball, la Federació Nacional de Confraries de Catalunya ha impulsat la creació d'una marca que pretén col·laborar per reduir la contaminació al mar Mediterrani. Sota el nom de pescaNeta, les confraries catalanes tenen la convicció que el projecte conscienciarà la societat «de tot allò que fem durant el dia a dia que perjudica el mar», i amb aquesta proposta ofereixen alternatives per corregir-ho.
Les confraries tarragonines no han dubtat també a sumar-se a aquesta campanya que té uns objectius que semblen simples, però són molt grans: «Quantificarem a partir de setembre-octubre mitjançant una aplicació mòbil tots els residus recol·lectats pels nostres pescadors. Això ens permetrà executar campanyes de neteja de l'entorn marí i poder aportar un valor afegit positiu a les llotges catalanes» explica a aquest mitjà Dídac Tomàs, responsable de comunicació de pescaNeta. «Sabrem quants residus s'agafen a cada confraria, a cada comarca, i també quin residu concret. PescaNeta ha de servir també per agafar consciència general sobre la importància de no llençar residus al mar o enlloc, ja que tot pot acabar tenint afectacions al nostre ecosistema marí».
El grup TecnATox de la URV realitza, des de fa anys, estudis periòdics de nivells de contaminants com metalls pesants i compostos orgànics tòxics a la costa tarragonina. Segons les dades recollides, a casa nostra hi ha «una preocupant contaminació per microplàstics, en una bona part derivats de productes que utilitzem quotidianament com la roba sintètica» explica el doctor Jaume Folch, tot i que també s'ha de sumar l'impacte de «la contaminació dels camps de conreu, rieres, zones urbanes, vessaments accidentals relacionats amb la indústria o les depuradores».
Un producte d'altíssima qualitat
Des de pescaNeta també en son ben conscients de la situació, «tenint en compte que un 95% dels elements contaminants al Mediterrani són plàstics o microplàstics volem reduir al màxim aquest percentatge. El Mediterrani és un dels mars a escala mundial amb més presència de plàstics» afegeix Dídac Tomàs, i és que a més de protegir l'ecosistema marí, el nou projecte també vol fer valdre que «des del sector tenim molta il·lusió per seguir treballant, oferint un producte d'una altíssima qualitat».
«El peix i el marisc de la costa tarragonina té una altíssima valoració gastronòmica, per això, amb la creació d'aquesta nova marca la Federació Nacional Catalana de Confraries pretén donar valor afegit, ja que com més net tinguem el nostre mar, més alta serà la qualitat del nostre producte». Alhora, el responsable de pescaNeta recorda que «els nostres pescadors fa molt temps que estan fent aquesta feina de recol·lecció i neteja, tot i que de forma silenciosa. A partir d'ara tindran veu i reconeixement social».
El projecte preveu començar a compartir les primeres dades entre setembre i octubre, així com presentar una aplicació mòbil perquè els pescadors de les diferents confraries del territori puguin quantificar de forma correcta tots els residus que agafen al mar. «El mar és sensible a factors humans, climatològics i d'entorn, però podem dir que el mar català gaudeix d'una bona salut perquè els nostres pescadors treballen amb protocols que permeten la regeneració marina» explica Tomàs.