Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Diorama d'Iraida Llucià, que se situa al mateix carrer Major del Vendrell.

Pessebristes del Vendrell, 30 anys fent petites obres d'art en forma de diorama

El procés per fer els pessebres i diorames es pot allargar més de mig any

Diorama de Jordi Carbonell, amb el campanar del Vendrell al fons.
Diorama de Jordi Carbonell, amb el campanar del Vendrell al fons. | Cedida
 

El Grup Pessebrista del Vendrell compleix 30 anys aquest 2019, una efemèride que celebren amb un conjunt d’actes que s’han programat durant les festes de Nadal. De tots ells, l’exposició de pessebres i diorames és l’acte sobre el qual pivota tota l’activitat de l’entitat, la manera com aquestes «petites obres d’art» arriben als ciutadans. Al llarg d’aquests 30 anys ja es poden comptar per centenars els pessebres i diorames que s’han exposat per Nadal al Vendrell, en una activitat que no decau amb el pas del temps.

L'origen, el 1990

L’origen de tot plegat cal buscar-lo l’any 1990, quan diversos vendrellencs que feien diorames a casa seva es van posar d’acord per impulsar una exposició conjunta. «Érem set o vuit persones que ja teníem el costum de fer-ho, creàvem els diorames a casa i després venia la gent a veure’ls al mateix domicili», explica a TarragonaDigital el president del Grup Pessebrista, Xavier Mercadé.

D’acord amb l’Ajuntament, van decidir fer la mostra durant les festes de Nadal a la Sala d’exposicions del Portal del Pardo. «El primer any vam aprofitar els que havíem fet durant els anys anteriors, però després ja els vam començar a elaborar expressament per cada any», afegeix Mercadé. Aquell primer any 1990 van ser vuit els pessebristes que van exposar els seus treballs, una xifra que va augmentar a nou el 1991. El 1992, ja eren setze, amb integrants que provenien de Segur de Calafell i Albinyana.

Un diorama de Jaume Esteve.
Un diorama de Jaume Esteve. | Cedida

Un creixement lent però sostingut

La iniciativa, molt ben acollida pels vendrellencs, es va convertir en un clàssic ineludible de les festes nadalenques. Lluny de patir sotracs, el nombre de participants ha mantingut un lent però sostingut creixement, que fa que actualment se situïn al voltant dels trenta pessebristes. Les noves generacions tampoc li han donat l’esquena, i el relleu és constant. Per Mercadé, això es deu al fet que el grup «s’ha anat adaptant als temps, primer cadascú feia el diorama a casa, però després vam posar-nos tots junts en un mateix local». Això ha creat un important sentiment de companyonia i comunitat.

El fet de treballar de forma conjunta els diorames permet ajudar els nous integrants. «Els ensenyem tot el que sabem, perquè no demanem cap requisit per entrar, i també deixem llibertat per fer el diorama, tot i que ha d’estar dins de la temàtica nadalenca», puntualitza el president del grup. Això sí, n’hi ha que els fan més costumistes i altres que innoven amb l’escenari.

Diorama de Xavier Mercadé.
Diorama de Xavier Mercadé. | Cedida

Diverses localitzacions del Vendrell s’han pogut veure en alguns dels diorames al llarg dels anys, com ara l’església, el pont de França o el mateix carrer Major on hi ha la sala d’exposicions. Entre els més diferents, els que se situen en localitzacions de ‘Star Wars’, que ha fet els últims anys Joan Marc Ferret. Fins i tot personatges d'aquesta saga s'han acostat a veure l'exposició.

Mig any per fer un diorama

Fer un pessebre o un diorama no és senzill, i acostuma a ser una tasca que porta temps. Per això, els pessebristes comencen la seva activitat a la primavera, amb l’objectiu que el novembre tot estigui a punt per començar a portar els seus treballs a la sala. Amb el temps també hi ha hagut diversos canvis d’emplaçament. Els tretze primers anys van exposar al Portal del Pardo, però les obres per fer la nova biblioteca els van obligar a traslladar-se a La Lira Vendrellenca, on hi van estar quatre anys. El 2007 van estrenar el local de La Fusteria, on s’hi mantenen des de fa tretze anys més.

Diorama d'Iraida Llucià, que se situa al mateix carrer Major del Vendrell.
Diorama d'Iraida Llucià, que se situa al mateix carrer Major del Vendrell. | Cedida

Amb cada dècada que han anat cremant, els pessebristes han mirat de deixar algun record del seu treball. Pels deu anys van fer una auca, obra de Jordi Llucià, i pel vintè aniversari es va publicar un llibre sobre el mateix Grup Pessebrista. Aquest 2019, l’entitat impulsa una altra publicació, en aquest cas dedicada a Joan Toldrà Fàbregas ‘Matines’ (1811-1889), un dels més importants imatgers i pessebristes vendrellencs.

Diorama de Jordi Llucià, amb una església del Vendrell diferent.
Diorama de Jordi Llucià, amb una església del Vendrell una mica diferent. | Cedida