Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de les mans d'una persona de la tercera edat

Petició urgent perquè els avis no passin el Nadal sols a les residències

Cinta Pascual lamenta la poca comunicació entre el ministre de Sanitat i les residències

No hi ha dubte que va ser un dels col·lectius que va sofrir més l'impacte de la primera onada de coronavirus al nostre país. Els ancians que viuen en residències van ser un dels grans focus de contagis amb milers i milers de casos que també es van veure reflectits en milers de morts, la gran majoria sense poder acomiadar-se dels seus éssers estimats. 

En aquests mesos, entre març i maig, les residències es van veure desbordades i veien com les nostres persones majors morien en les seves instal·lacions, moltes d’elles sense poder anar a un hospital. I és que la situació en els mateixos era tan caòtica que moltes vegades era impossible que els serveis sanitaris arribessin a temps o directament s'acabava descartant el seu ingrés. 

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Malgrat tot, sembla que la situació ara mateix és molt diferent, com explicava la presidenta de les patronals de les residències espanyoles Cinta Pascual a 'Espejo Público'. Encara que en les últimes setmanes han detectat lleugers augments, diu que és molt diferent que en la primera onada, on «sortim al camp a jugar sense saber on anàvem i amb quins mitjans havíem de lluitar».

Creu que ara les residències són molt més segures i que «hi ha més gent d'avançada edat contagiada a casa que en les residències». Per això tenen el gran temor que molts dels residents que vagin a passar les festes de Nadal es puguin contagiar amb el contacte dels seus familiars. Per a intentar que això no passi, reconeix que l'única solució seria sotmetre'ls a una PCR abans que els recullin. A més, Pascual s’ha ofert al fet que siguin les mateixes residències les que gestionin aquests tests d'antígens. 

Queixes per la falta de comunicació amb Sanitat i Serveis Socials

Cinta Pascual ha insistit en el fet que és necessari que es faci arribar aquests tests a les residències, també per a evitar que els mateixos treballadors tornin a portar el virus dins. Recorda que en la primera onada no hi havia aquesta capacitat per a fer tests, però que ara n'hi ha i a més és una de les recomanacions de l'OMS per a controlar la pandèmia. Afirmava que és bàsic per a detectar els possibles asimptomàtics, ja que «som el risc més important» en les residències. Recorda que ells «han de tocar, treballar» dia a dia amb els ancians.

En aquest sentit Fernando Simón, en la roda de premsa d'aquest dijous, també insistia que en aquesta segona onada hi ha més recursos, que ha millorat l'atenció hospitalària als majors i que també ha influït «la conscienciació, la formació i l'aprenentatge» tant del personal de les residències com dels mateixos professionals sanitaris.

Ha enviat «cartes i cartes i cartes» sense resposta

Pascual, però, feia públic el seu malestar amb un dels últims anuncis que va fer Salvador Illa en els últims dies. El ministre de Sanitat anunciava un pla específic perquè els ancians puguin passar les festes amb les seves famílies de manera segura, però Pascual lamentava que no s'hagués parlat amb els propis implicats: les residències. 

Ha enviat «cartes i cartes i cartes» tant al titular de Sanitat com al vicepresident segon, Pablo Iglesias, que és el responsable directe de les residències en tenir les competències de serveis socials i no ha «rebut cap resposta». No ha mantingut reunions amb ells, només amb el secretari d'estat Nacho Álvarez, i ha defensat l'experiència de les mateixes residències.

Ha assegurat que volen que els familiars dels seus majors tinguin contacte amb ells, però que ho facin amb «seguretat». Per això, demanava parlar amb el ministre per a saber si se'ls faran antígens abans que puguin portar-los-hi. I és que explicava que «encara que pugui haver-hi falsos negatius, així les famílies ho farien amb tranquil·litat».