Imatge d'arxiu d'una habitació d'hospital amb un llit

La crida que estan rebent aquests dies la gent que ha passat la Covid a Catalunya

El Banc de Sang i Teixits recorda que gràcies a ells es pot aconseguir «un dels pocs tractaments efectius» que hi ha per vèncer el virus

Qualsevol arma per lluitar contra el coronavirus és benvinguda. Ja sabem que la solució a la pandèmia passarà per les vacunes, però qualsevol tractament que ajudi a superar el virus serà necessària mentre la situació no estigui controlada del tot. És per això que el Banc de Sang i Teixits ha fet una crida a la gent que ha superat la infecció per tal que ajudin a altres malalts.

I és que, l'entitat ha demanat a totes les persones que han passat la Covid-19 que donin plasma. L'objectiu és que aquest plasma pugui anar destinat a pacients que estiguin patint actualment la malaltia. Des del Bang de Sang recorden que el plasma convalescent del virus és «un dels pocs  tractaments efectius» que hi ha ara mateix pels pacients dels hospitals, tal com avalen els estudis i assajos clínics fets a escala estatal i internacional. 

En un comunicat emès aquest dimarts, el Bang de Sang explica que els malalts que han superat el coronavirus ho han fet perquè el seu cos ha generat anticossos dirigits contra el SARS-CoV-2. «Aquestes defenses es troben al plasma i, si s'administren a un malalt, poden ajudar a superar la infecció» al pacient que les rebi. 

De fet, segons comenten des de l'entitat, actualment a Catalunya ja s'està aplicat aquest tractament a molts pacients. I si es pot fer, és gràcies a les més de 3.000 donacions de plasma que s'han fet. Les donacions, a més, també serviran per destinar part del plasma a diferents assajos clínics que estan en marxa.

Com funciona la donació de plasma?

Des del Banc de Sang i Teixits han volgut remarcar que el procés per donar de plasma és molt semblant al de donar sang. Els requisits per participar-hi són: tenir entre 18 i 65 anys; pesar més de 50 quilos; no haver estat embarassada i no haver estat tranfós. Pel que fa al virus, és necessari haver superat la Covid-19 des de fa més de 28 dies i menys de 3 mesos i tenir una prova diagnòstica que confirmi que el donant a superat la malaltia. 

D'aquesta manera, si fa més de 28 dies i menys de 3 mesos que has superat el coronavirus i compleixes la resta de requisits, el Bang de Sang i Teixits està buscant gent amb la teva situació per poder seguir combatent un virus que ja ha deixat gairebé 20.000 morts i gairebé mig milió de persones infectades.