El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea

La petició que van fer al mateix Sánchez per evitar adeus com el de Messi

Preocupa especialment l'impacte econòmic de les sortides d'alt perfil sobre la imatge internacional de LaLiga

La intenció de Leo Messi d'abandonar el FC Barcelona i el futbol espanyol ha provocat una gran preocupació entre tots els alts càrrecs de l'esport nacional. Segons publica 'El Independiente', Javier Tebas, el president de La Lliga, va demanar fa tot just un any al govern espanyol que aprovés un projecte fiscal per evitar les fugides de futbolistes d'alt nivell a països com Itàlia, França o el Regne Unit.

Millors condicions econòmiques 

Tebas va fer aquesta petició dies després que el govern italià presentés un decret on es contempla un impost reduït del 30% als futbolistes que traslladin la seva residència al país. D'aquesta manera, els clubs de futbol poden pagar, per cada milió d'euros de salari net del jugador, fins a mig milió d'euros menys del que es desemborsa a Espanya. A això se suma la tarifa plana de 100.000 euros per als nous contribuents, a la qual ja es va acollir Cristiano Ronaldo fa dos anys. 

A França els futbolistes estan exempts de fins a un terç dels seus impostos durant els seus primers sis anys al país. En el cas del Regne Unit, s'afavoreix la tributació a través de societats. Leo Messi cobra prop de 50 milions d'euros nets per temporada a Barcelona, per tant, les xifres en joc són molt altes. 

No obstant això, els plans del govern espanyol segueixen passant per elevar l'IRPF a les rendes altes i no recuperar fórmules com la 'Llei Beckham', que reduïa al 24% el tipus que els nous contribuents havien de pagar pels primers 600.000 euros del seu salari. 

Conseqüències de la marxa de Messi

El que més preocupa a LaLiga és l'impacte econòmic de les sortides d'alt perfil sobre la imatge internacional de la competició, ja que actualment estan ingressant 2.300 milions d'euros nets anuals per l'alt rendiment dels drets de retransmissió. Ara, la incertesa per la crisi del coronavirus, unida a la crisi esportiva que pot provocar la sortida de Messi de la competició, posa en perill  aquesta tendència.

Segons explicava Javier Tebas en una entrevista per Rac1, la marxa de Cristiano Ronaldo va tenir un impacte «gairebé nul». No obstant això, «el cas de Messi és diferent. Messi és el millor jugador de la història del futbol. Hem tingut la sort d'haver-lo tingut sempre a la nostra Lliga. Jo crec que la sortida de Messi sí que es notaria. Per descomptat, més si anés a jugar a una altra Lliga», afegia. Això no només afectaria La Lliga, i és que els diners del futbol professional financen en bona part a la resta de pràctiques esportives  no professionals