La pandèmia de la Covid-19 segueix assotant casa nostra, encara que per sort la situació ha canviat molt. La cinquena onada, que ja ha deixat a Espanya per sobre dels 700 casos d'incidència, no està provocant tantes morts.
No obstant això, els contagis segueixen sumant-se a desenes de milers cada dia, però els hospitals estan aguantant. En algunes zones, la situació es va descontrolar de tal manera que fins i tot s'ha notat la seva incidència en les UCI.
Però tot i això, les morts per Covid han baixat molt. La raó a aquest descens la trobem en les vacunes, ja que la població més vulnerable a la malaltia ja ha estat immunitzada.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Espanya avança en la vacunació
Segons l'últim informe de Sanitat, del 26 de juliol, gran part de la població adulta està vacunada. El 92% dels majors de 40 anys té almenys una dosi, mentre que el 86% ja té les dues.
Això vol dir que, encara que emmalalteixin, les probabilitats de patir un cas greu de la malaltia disminueixen considerablement. I això s'està notant en els hospitals, que estan aguantant millor l'envestida de la cinquena onada.
La vacunació és el principal motiu pel qual aquesta onada no està sent com les anteriors. Ni les que puguin venir després ho tornaran a ser tampoc. La pandèmia de Covid com la vam conèixer fa un any difícilment tornarà a repetir-se.
Només l'aparició de noves variants que se saltin la immunitat de les vacunes podria posar en perill el control de la pandèmia. De moment, Delta és la que s'està convertint en majoritària al nostre país. És una variant molt més transmissible, però que, en principi, també sucumbeix davant la vacuna.
Els efectes secundaris de Pfizer més comuns
Alguns laboratoris han admès que la vacuna ha perdut una mica d'eficàcia contra la variant Delta. Però no prou perquè els seus sèrums hagin deixat de funcionar. De fet, de moment totes les vacunes són eficaces contra totes les variants.
Dues dosis de Pfizer, per exemple, mantenen una resposta neutralitzant en el 95% dels casos davant Delta. Però la seva bona acollida no impedeix que les persones desenvolupin alguns efectes secundaris, com per a qualsevol altre medicament.
Amb el pas del temps, el laboratori va actualitzant la llista d'efectes secundaris, ja que es realitzen estudis constantment. Aquest cop, Pfizer ha volgut deixar clar quins són els símptomes més freqüents després de posar-se el seu sèrum.
El més freqüent dels efectes secundaris de Pfizer és el dolor en el lloc de la injecció. De fet, aquest efecte no és nou, i a més ho comparteix amb totes les altres vacunes. El 80% dels vacunats han admès haver sentit dolor al braç després de la punxada.
El següent a la llista és la fatiga o sensació de cansament, que afecta el 60% dels vacunats. De nou, és un efecte que ja s'incloïa en la fitxa tècnica i que comparteix amb altres vacunes, com a AstraZeneca o Moderna.
La cefalea o mal de cap també és habitual, ja que afecta la meitat de les persones que reben el sèrum. Per darrere queden les miàlgies i calfreds (30%) i les artràlgies —dolor a les articulacions— (20%). L'últim dels símptomes més comuns, en un 10% de casos, és la febre o la inflamació en el lloc de la injecció.
Segons el laboratori, la majoria de símptomes són d'intensitat «lleu o moderada» i desapareixen al cap de pocs dies. A més, són més freqüents després de la segona dosi que durant la primera. I com més edat té el pacient, menys freqüent és que es pateixin.
Nous efectes secundaris de Pfizer
Però l'empresa ha afegit ara nous efectes secundaris detectats després de realitzar diversos estudis. Un d'ells, i que ja va ser notificat fa alguns dies, són els casos de miocarditis o pericarditis.
Es tracta de lleus inflamacions en les membranes del cor que es poden produir després de les punxades. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ja ha alertat de la seva inclusió en la fitxa tècnica.
El perfil del pacient que més probabilitats té de patir quadres així és el de l'home jove. Solen aparèixer, si és que ho fan, després de la segona dosi i durant els 14 dies que segueixen a la punxada.
I com detectar si s'està patint un d'aquests quadres? Segons l'AEMPS, els símptomes poden ser variables: dificultat per respirar, palpitacions, ritme cardíac irregular i dolor al pit.
En qualsevol cas, l'AEMPS recorda que la freqüència d'aquests casos és molt baixa. I afegeix que, generalment, es comporten de forma benigna i no comporten gravetat per als afectats. A més, insisteixen que el balanç entre «risc/benefici» de les vacunes enfront de la Covid segueix sent favorable.