Imatge del Pi de Bofarull, amb una branca escapçada, el febrer del 2020

El Pi de Bofarull de Reus resisteix els temporals, però queda malmès

Ha perdut una branca, fet que podria afectar la integritat de l'arbre, catalogat per la Generalitat

El Pi de Bofarull de Reus va perdre una branca després del temporal de finals d'octubre del 2019. La branca més baixa de l'arbre es va trencar pel vent i, com que es tracta d'un arbre monumental, havia de requerir la intervenció de la Generalitat de Catalunya. Mesos després, amb el Glòria afectant-lo de nou, la resta de branques van resistir, i va ser llavors quan es va retirar la que havia caigut.

Imatge del Pi de Bofarull el gener del 2019
Aquesta és la imatge del Pi de Bofarull ara fa un any | Àngel Ullate

  

L'empresa encarregada de la intervenció, Forestal Catalana, va optar per retirar la branca que havia caigut però per no actuar a la part de la branca que queda a l'arbre, que ara resta exposada. Segons explicava fa un any Xavier Lladó, responsable de Jardineria de l'Ajuntament de Reus, a aquest mitjà, en exemplars com aquest no és estrany que s'hi facin intervencions mínimes. Aleshores posava d'exemple precisament la importància de mantenir les branques d'arbres patrimonials com aquest.
El Pi de Bofarull, amb la branca trencada a terra
Els darrers temporals van trencar i fer caure una branca del Pi de Bofarull | Cedida

Algunes de les branques de l'arbre fa temps que han quedat seques però no s'han retirat; fer-ho podria suposar alterar la relació de contrapesos de la part superior de la copa, posant en perill la vida de l'arbre. Després dels temporals de l'octubre i el gener, el Pi de Bofarull segueix dempeus, i es desconeix, a hores d'ara, si la branca que s'ha trencat pot afectar aquesta relació de contrapesos i posar el futur del pi en perill.

Imatge de la part de la branca trencada del Pi de Bofarull que queda a l'arbre
El trencament de branques com aquesta podria posar en perill l'arbre | Jordi Olària Gras

El Pi de Bofarull és un arbre monumental, és a dir, catalogat per la Generalitat de Catalunya, en el seu cas, per la seva antiguitat. Precisament l'edat d'aquest exemplar fa que el seu manteniment sigui delicat. Quan es va trencar la branca, l'Ajuntament de Reus va alertar el Govern català, que va encarregar a l'empresa pública Forestal Catalana que hi intervingués.

Ja fa uns anys que la principal actuació que es fa en aquest exemplar són «aportacions d'escorces perquè hi hagi una capa de terra vegetal, per a una acció biològica», segons explicava el responsable de Jardineria de l'Ajuntament de Reus. En aquest sentit, es vetlla més perquè les condicions de l'entorn siguin les òptimes per l'arbre més que per actuar directament sobre el Pi de Bofarull.