Dades molt preocupants les que ens arriben des de l’Antàrtida a causa del canvi climàtic. El trencament del gel en aquesta zona està posant en greu perill d’extinció el pingüí emperador, ja que en els darrers tres anys no hi ha hagut pràcticament nous naixements de cries en la que és la segona colònia més gran del món d’aquesta espècie animal, segons indica un estudi publicat a la revista ‘Antartic Science’.
Tot plegat va començar l’any 2016, quan una gran plataforma de gel es va trencar a la badia de Halley, a l’Antàrtida. A causa d’aquest fet, milers de cries de pingüins van caure a l’aigua i van morir. Això va alterar un procés natural en què fins a 23.000 parelles d’aquesta espècie anaven cada any fins a aquesta badia per reproduir-se. Des de llavors, tot plegat ha canviat de la nit al dia, i l’any 2018 tan sols van arribar-hi uns pocs centenars d’adults.
Un desastre que anirà a més si no es frena el canvi climàtic
El trencament del gel va ser degut per forts vents i tempestes a la zona, situació excepcional que s’ha repetit en els darrers dos anys, cosa que fa molt difícil la reproducció per als pingüins, ja que el gel s’ha de mantenir estable fins al mes d’abril perquè les cries puguin créixer. L’estudi s’ha dut a terme a partir d’imatges satèl·lit.
«Les imatges mostren el catastròfic fracàs de la cria en aquest lloc els últims tres anys», afirma Peter Fretwell, un dels autors de l’estudi, que també indica que molts pingüins s’han traslladat a la colònia de Dawson Lambton, a uns 55 de distància al sud de la badia de Halley, on les condicions són millors per reproduir-se.
- També et pot interessar: El gel de l’Antàrtida es fon però hi neva més que fa un segle
Segons les dades dels experts, a finals de segle s’haurà extingit entre un 50 i un 70% dels exemplars de pingüí emperador a tot el món, cosa que posa de rellevància el perill que corre aquesta espècie. La badia de Halley concentrava fins ara la segona colònia més gran del planeta d’aquests animals.