El debat i el ‘conflicte’ pels llaços grocs segueix latent al Priorat. Divendres, 23 de març, els Mossos d’Esquadra, seguint les ordres de la Junta Electoral, van fer tapar amb un plàstic una senyera en forma de llaç pintada a la paret de l’institut de Falset. Després de la intervenció policial, el símbol —fruit d’unes jornades culturals de fa set anys— va ser pintat per algú, quedant reduït a una paret de ciment blanca.
Tal com ha explicat l'alcalde del municipi, Jaume Domènech, a Ràdio Falset, «algú ho va pintar, però no van ser els Mossos, ja que tenen acreditat que, quan van marxar de l'institut, el símbol estava tapat amb plàstics».
Repinten el llaç
Avui dimecres, i després de la contundent denúncia dels fets per part de Priorat per la Independència - Assemblea Nacional Catalana (PxI - ANC), el llaç ha tornat a aparèixer. La bandera de Catalunya, amb la nova pintada, ha desaparegut i el petit mural s’ha convertit ara en un llaç totalment groc, amb contorns negres.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
PxI - ANC denuncia l'esborrada del llaç
Ahir dimarts, 26 de març, PxI - ANC va mostrar públicament el seu rebuig vers la 'retirada' del mural de l'INS Priorat. En un comunicat, l'entitat sobiranista va afirmar que, aquest fet, «ha posat de manifest, de manera ridícula però significativa, la intenció dels hereus del franquisme d'aniquilar la simbologia catalana».
Per a la plataforma prioratina, l'ocultació dels símbols, a instàncies de la Junta Electoral, «és el primer pas per imposar els valors». «Si a Catalunya una gran majoria defensem la llibertat d'expressió i de manifestació, el respecte als drets humans, el dret d'autodeterminació i, per tant, el dret a la independència, és lògic que tinguem els nostres símbols propis», van remarcar.
Una campanya «per assimilar-nos»
Segons PxI - ANC, les accions ordenades per la Junta Electoral Central, motivades per les denúncies de Ciutadans, són «un element més de la campanya orquestrada per assimilar-nos a la manera de fer i de pensar dels nostres veïns, a renunciar als valors majoritaris de la societat catalana i a adoptar els que semblen avui majoritaris entre els espanyols».