focs

La Pirotècnia Esteban Martín, ha encès aquesta nit el cel tarragoní

Els granadins seran els encarregats, a les 22.30 hores, d’inaugurar el 29è Concurs de Focs Artificials de Tarragona

Tarragona està a punt per il·luminar-se. Aquesta nit de dimecres 3 de juliol, a les 22.30 hores, la granadina Pirotècnia Esteban Martín donarà tret de sortida a la 29a edició del Concurs de Focs Artificials de Tarragona.

Enguany s’han presentat dotze propostes tenint en compte la vessant artística i tècnica. Juntament amb la ja esmentada, han estat escollides com a participants la Pirotècnia Alpujarreña, també de Granada; la Pirotècnia  del Mediterráneo de València i la Pirotècnia Aquarêve Artificie de França.

El director del certamen tarragoní, Xavier Gonzàlez, afirma que «es tracta d’un concurs amb clara vocació de ser gran a nivell estatal i europeu», i afegeix que «estem convençuts que els focs artificials —element de la cultura mediterrània per excel·lència— són una bona manera per començar l’estiu a la ciutat».

 

Encesa de 1.377 ordres de disparament

En termes generals, no som conscients de l’artesania, la tradició i la indústria que hi ha darrera d’un espectacle pirotècnic. Des de TarragonaDigital.com hem parlat amb el director tècnic de la Pirotècnia Esteban Martín, Diego Salado, qui s’encarregarà d’inaugurar la vint-i-novena edició del Concurs de Focs Artificials de Tarragona.

Després d’un mes de preparació aquesta nit, a partir de les 22.30 hores, encendran un castell de focs que consta d'un total de 1.377 ordres de disparament. Aquestes, programades a través d’un ordinador, permeten definir aspectes com l’angle, el color, la durada i la posició de cadascun dels coets que veuran els milers de persones que, com cada any, aixecaran el cap aquesta nit cap al cel tarragoní.

Durant els 17 minuts d’espectacle, «a part de les bengales de fum o els coets aquàtics com a novetat portem una roda, la qual mai s’ha disparat aquí» afirma en Diego. Tanmateix, explica que «es cremarà una quantitat de massa de pirotècnica de 419 quilograms i hi haurà una cloenda molt sorollosa, on la gent notarà que l’espectacle ha arribat a la seva fi amb uns potents trons elaborats per nosaltres mateixos».

focs
Treballador de la Pirotècnia Esteban Martín en el procés de muntatge | Àngel Ullate

 

«Un lloc de disparament fantàstic i interessant»

Aquest matí, a les 6.00 hores, un total de vuit treballadors de la Pirotècnia Esteban Martín de Granada han iniciat el muntatge del castell de focs que es podrà veure a aquesta nit.

Sent una empresa familiar que ha anat passant de generació en generació des de l’any 1895, és la primera vegada que participen al Concurs de Focs Artificials de Tarragona i tal com esmenta el director tècnic de l'empresa, Diego Salado, «la ciutat disposa d’un lloc de disparament fantàstic i molt interessant».

A hores d’ara tan sols queda esperar per saber si la direcció i la intensitat del vent  serà favorable.  El director del Concurs, Xavier Gonzàlez, argumenta que «els deu minuts previs a l’inici de l'esdeveniment són tensos, atès que es busca que no hi hagi rastres de fum que dificultin la visió dels focs», i afegeix que «aquests poden generar entrebancs visuals que impedeixin guanyar el concurs».