Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pirotècnia Catalana

El sector pirotècnic al límit: entre la desesperació i la confiança a les portes d'un Sant Joan atípic

La crisi sanitària de la Covid-19 ha causat la suspensió de bona part del calendari festiu de l’estiu i dels diversos espectacles de focs d’artifici

Pirotècnia Catalana
Magatzem de l'empresa de Vimbodí i Poblet | Àngel Ullate
 

No serà un estiu per tirar coets. L’aturada de la producció durant el confinament i la crisi econòmica que s’augura produïda per la  Covid-19 ha afectat greument les empreses pirotècniques  del territori fins al punt de trobar-se en una situació «negra i totalment imprevisible». En aquest sentit, l’allau de cancel·lacions en les contractacions i les comandes a causa de la suspensió de moltes festes majors  del país ha deixat el sector en una situació molt compromesa i amb una nul·la capacitat de previsió per la incertesa que plana sobre la programació d’actes culturals i de multituds de cara als propers mesos.

La Pirotècnia Catalana, a Vimbodí i Poblet, és un dels negocis  familiars que clama a les administracions  locals que no cancel·lin les contractacions. «Som un sector que, com molta altra gent, viu de la festa i un territori com el nostre no es pot permetre anul·lar, de dalt a baix, les oportunitats econòmiques que donen els mesos d’estiu», asseguren fonts de l’empresa a TarragonaDigital.

Per aquest motiu, exposen que en les últimes setmanes han estat treballant per reconvertir les diferents demostracions habituals i les propostes de gran format en  petits espectacles que es poden repartir en diversos punts d’un municipi, amb la finalitat d’arribar a totes les llars i evitar grans aglomeracions de persones en un únic punt: «Un castell de focs  no és una obra de teatre, ja que la nostra posada en escena es pot veure des de molts quilòmetres i d’un sol espectacle se’n poden fer tres o quatre», expliquen.

L’esperança en Sant Joan

La  cancel·lació de bona part de les revetlles populars de Sant Joan  ha escapçat qualsevol oportunitat de fer negoci a l'engròs. Així, sense sopars ni fogueres multitudinàries, l’alternativa per a la nit del 23 de juny  recau en les trobades familiars, ja sigui a les masies, als terrats o fins i tot en algunes platges de la demarcació que restaran obertes, amb un màxim de 20 persones. Una realitat que, ben pensat, conforma la gran majoria de revetlles i per tant els establiments que venen pirotècnia en un àmbit més a la menuda es troben ara immersos en plena campanya de vendes i recorden que els coets poden seguir brillant i petant aquest Sant Joan.

Alhora, però, tot fa preveure que la primera cita festera de l’estiu actuarà a manera de pòrtic per a la resta d’esdeveniments d’aquests mesos, ja que en la majoria de casos no seran, ni de bon tros, tal com s’han desenvolupat fins ara.

Pirotècnia Catalana
Exterior de Pirotècnia Catalana | Àngel Ullate
 

No obstant això, el caire familiar i íntim del Sant Joan 2020  dona un bri d’esperança a les pirotècnies, i des de la Pirotècnia Catalana asseguren que «s’han preparat lots de petards amb la finalitat d’aconseguir una venda més ràpida i evitar les aglomeracions  a la botiga». Alhora, expliquen que han detectat que enguany les vendes seran molt a última hora i confien poder salvar part del negoci amb els ingressos  que obtinguin del mes de juny.

Apostar per la venda online

De fet, les promocions  en la venda de coets van estretament lligades a la venda online. Davant la nova situació i les mesures de seguretat que s’han d’adoptar «ens hem vist obligats a potenciar molt notablement l’opció de venda online i, d’aquesta manera, el client només ha de vindre a recollir la comanda i s’ha d’esperar el menor temps possible a la botiga», expliquen des de l’empresa vimbodinenca.

Pèrdues de més del 90%

Les pirotècnies produeixen durant tot l’any per a les contractacions del juny, juliol i agost. La crisi del coronavirus, en aquest sentit, ha afectat de ple a la temporada de vendes i les empreses calculen que les pèrdues poden arribar a superar el  90%. Així, la versió light de la revetlla de Sant Joan i la suspensió  de les primeres festes majors de l’estiu se suma a l’anul·lació de les Falles, al País Valencià, i el panorama desolador que es preveu per a la resta de l’any pot condemnar, a moltes empreses del sector, a un punt de no retorn fins al fet de desaparèixer.

Pirotècnia Catalana
Botiga de l'empresa vimbodinenca | Àngel Ullate