Una empresa oferirà a Barcelona lloguers a un «pis rusc» per 200 euros al mes

Les habitacions, que arrendarà la 'start-up' Haibu 4.0, tindran d’1,2 metres d’alt i ample i 2,2 metres de llarg i disposaran de bany, cuina i sala d'estar comunitàries
Imatge exterior de les cabines típiques dels hotels japonesos | Haibu 4.0

 

La ‘start-up' Haibu 4.0 porta novetats al mercat immobiliari de Barcelona. Concretament, oferirà els primers lloguers en un «pis rusc» per 200 euros al mes. L’empresa ha confirmat que disposa de 40 places lliures als seus «ruscs», unes cabines d’1,2 metres d’alt i ample i 2,2 metres de llarg que comptaran amb un llit, una taula, una estanteria i un bagul.  

 

La inspiració per a arrendar aquest tipus d’habitatge l'han trobat, segons explica el gerent de la companyia Marc Oliver, al Japó, on aquest tipus de pisos són habituals. Els llogaters tindran inclòs, dins d’un contracte màxim d’un any, en el preu subministraments d'aigua, electricitat, la neteja, internet, el manteniment. Segons Haibu 4.0, 600 barcelonins han demanat una plaça al primer pis d’aquest tipus al carrer Tarragona, al barri de Sants de la capital catalana.

 

Pensats per a persones en mala situació econòmica

Segons Oliver, aquest tipus d’habitatge està concebut per «ajudar a persones a sortir de males situacions econòmiques». Per poder viure en una de les seves cabines, la companyia demana que els llogaters tinguin entre 25 i 45 anys, una nòmina mínima de 450 euros i que no tinguin antecedents penals.

 

Una imatge d'un dels «ruscos» que oferirà la 'start-up' | Haibu 4.0

«Com ens ho fem perquè un mileurista amb deutes que paga 450 euros de lloguer pugui arribar a finals de mes?», sota aquesta premissa justificava el gerent de l'empresa la seva oferta. Segons calcula Haibu 4.0, 15 persones podrien viure en 100 m² compartint una cuina, banys i una sala d'estar comunitàries.  

 

Aquest tipus d'habitatge "no té cabuda a Barcelona"

Així de taxatius s'han pronunciat des de l'Ajuntament de Barcelona respecte a la possibilitat d'implantació d'aquest tipus de pisos a la ciutat. Fonts del consistori afirmen que no compleixen «els requisits mínims d'habitabilitat» i que «no tenen coneixement» que hagin fet la sol·licitud d'una llicència específica per posar en marxar un habitatge d'aquest tipus. 

 

Fonts municipals informen que aquest «ruscos» incomplirien la Llei del dret de l'habitatge que obliga que una habitació tingui 5 metres quadrats per persona i han anunciat que han posat en coneixement dels Mossos aquesta irregularitat. En aquest sentit, Oliver ha manifestat que saben que la seva oferta "no encaixa en cap normativa actual" i ha sol·licitat un canvi en el marc legal, ja que estan donant «una oportunitat per ajudar a reflotar a les persones.»