Arriba l'estiu i, amb ell, la calor. Tenim ganes d'anar a la platja i a la piscina però no tothom viu a prop de la platja ni té una piscina. La solució: les piscines municipals. És habitual que ciutats o municipis més grans, com Reus, disposin d'una piscina municipal, tot i això, altres municipis més petits també en tenen, com és el cas de Riudecols, Vilallonga del Camp o el Morell.
La piscina fa poble, és un espai de reunió on infants, joves, adults i gent gran es reuneix per passar-hi el dia. I no només la gent del mateix poble sinó que, a vegades, habitants d'altres pobles o ciutats es desplacen fins aquests municipis per gaudir d'un dia de piscina en un entorn diferent. És el cas de Vilallonga del Camp. Tal com explica a TarragonaDigital el regidor de Festes, Joventut i Via Pública, Joan Torres, molta gent d'altres poblacions del voltant es desplaça fins a Vilallonga per gaudir de la piscina: «Tenim bastanta gent que ve d'Alcover, algú de Valls i, fins i tot, també hi ha algú de Reus».
A més, en aquests municipis s'organitzen diverses activitats al voltant de l'aigua i de la piscina per tal que els seus visitants habituals puguin passar un dia diferent i divertit on la protagonista de la jornada sigui l'aigua. Una de les iniciatives són els cursets de natació o els inflables a la piscina per la Festa Major.
Aprendre a nedar des de ben petits
És important que els infants aprenguin a nedar al més aviat possible per tal d'evitar ofegaments o altres accidents. Les piscines d'aquestes poblacions no estan ni cobertes ni són climatitzades i només obren durant la temporada d'estiu, és per això que aprofiten aquests mesos d'obertura per organitzar cursets de natació pels infants i joves de dins i de fora el municipi.
La piscina de Riudecols és la més antiga d'entre les d'aquests pobles, es va inaugurar l'any 1971 i amb ella també es van inaugurar els cursets de natació. 48 anys després, encara conserven la piscina i se segueixen organitzant els cursets de natació per als més petits del municipi.
Al Morell, la piscina es va inaugurar l'any 1984 i els cursets de natació també van començar aquell mateix any i, fins avui, encara ofereix cursets de natació també. Malgrat això, els pobles lamenten que algun any no han pogut oferir els cursos de natació per falta de demanda. És el cas de Vilallonga del Camp que, aquest any, no han realitzat els cursets per falta d'infants inscrits.
Tant al Morell com a Riudecols, un cop finalitzen els cursets de natació, els infants fan una exhibició final als familiars i amics, una mena de festival de final de curs on demostren el que han après durant el curs i com han millorat d'un any a l'altre. Una excusa per reunir, una vegada més, a molts habitants del poble a la piscina municipal.
Altres activitats d'aigua a banda de la natació
El Santi Gené fa 28 anys que és monitor dels cursets de Riudecols i explica que la major part dels alumnes són del poble però, tot i això, els cursets estan oberts a tothom i no hi ha places limitades. D'altra banda, el regidor d'Esports, Jordi Mariné, també explica que abans es feien cursets de natació per a adults però que, de moment, per falta de demanda no tenen pensat tornar a fer-los.
Això sí, per als més grans, a Vilallonga del Camp i al Morell ofereixen classes d'Aquagym i, segons assegura el regidor de Vilallonga, Joan Torres, la piscina s'omple de dones de totes les edats. «Tot són dones, unes 15 o 20 dones de totes les edats, des de noies de 19 anys fins a dones de 55 anys».
Inflables i solidaritat a les piscines
D'altra banda, a Riudecols, a Vilallonga del Camp i al Morell, als voltants de la Festa Major de cada municipi, posen inflables a les piscines perquè els més petits —i els no tan petits— puguin gaudir d'una jornada d'aigua i de piscina una mica diferent de l'habitual.
Paral·lelament, a Riudecols celebren el dia de les 6 hores de natació que consisteix en una jornada on diverses persones de diversos pobles passen sis hores nedant a les piscines de Riudecols. Cada poble té un carril i s'organitza com vol, l'única norma és que sempre hi hagi una persona de cada poble nedant. Normalment, els municipis convidats són Castellvell, Constantí, Riudoms i el mateix Riudecols.
Això no és tot, perquè les sis hores de natació coincideixen amb el dia del 'Mulla't per l'esclerosi múltiple', Iniciativa en la qual també participen Vilallonga del Camp i el Morell. Una jornada festiva i solidària en què es poden comprar diversos productes (samarretes, gorres, tovalloles...) o fer un donatiu voluntari per tal de recaptar fons per aquesta malaltia.
Els beneficis es destinen a la Fundació Esclerosi Múltiple. Segons explica el monitor dels cursets de natació de Riudecols, Santi Gené, fan coincidir aquests dos esdeveniments perquè «tothom es mobilitza per les sis hores de natació, vulguis o no sempre hi ha gent que va traient el cap al llarg del dia i, com que sabem que molta gent passarà per la piscina, recaptarem més beneficis».
Cal destacar que, cada setmana, els alumnes del casal d'estiu del Morell del campus de bàsquet, de futbol i de futbol sala s'acosten fins a la piscina municipal com una activitat més per tal de gaudir d'un bany.
El cost del manteniment d'una piscina és elevat
Destacar que els ajuntaments asseguren que el cost del manteniment d'una piscina és elevat i, moltes vegades, l'ajuntament ha de fer un esforç econòmic per poder mantenir aquestes piscines. A més, el regidor d'Esports de Riudecols, Jordi Mariné, assegura que la piscina necessita alguna millora perquè ja és antiga però la reforma s'ha d'anar fent a poc a poc perquè el cost és elevat. Mariné explica que «les xarxes de les piscines s'han de millorar, de moment les hem comprat i ara estem esperant que arribin per poder instal·lar-les».
Pel que fa a Vilallonga del Camp i al Morell, els dos representants de la regidoria d'Esports, Joan Torres i Judit Fernández, respectivament, asseguren que de cara a un futur tenen previst realitzar més inversions a les piscines perquè són conscients que les instal·lacions de les piscines es poden millorar però, tot i això, durant l'hivern ja es van reformant diferents aspectes al llarg dels anys.
D'altra banda, des de Vilallonga del Camp expliquen que, quan es va crear la piscina, el poble tenia menys habitants i ara, han notat un augment dels socis amb l'arribada de noves persones al poble. Això sí, tots els pobles coincideixen que l'afluència més gran de públic és des que obren la piscina, a finals de juny, fins a finals de juliol.
«A l'agost la gent aprofita per marxar de vacances i la piscina ja no està tan plena» asseguren els regidors dels municipis. Al Morell per exemple, la regidora d'Esports, Judit Fernández, afirma que «durant el mes de juliol poden passar unes 350 persones al dia, mentre que a l'agost la mitjana és de 100 persones al dia».