La situació quant a ingressats en Unitats de Cures Intensives (UCI) per casos de coronavirus a Espanya comença a ser molt preocupant, més si tenim en compte que ahir es va arribar als 432 ingressats.
Aquest escenari pot comportar molts hospitals a veure's amenaçats, superant la seva capacitat, ja que l'arribada del coronavirus ha obligat a augmentar els seus esforços i, per tant, la seva efectivitat. S'espera que durant la setmana vinent els casos no deixin d'augmentar, perquè els plans nacionals de contingència no donaran resultats immediats.
El confinament i l'UCI
Un dels principals problemes del coronavirus és que es tarda aproximadament cinc dies -com a mínim- a presentar simptomatologia, per la qual cosa el confinament domiciliari no reduirà els casos de manera immediata. Tenint en compte dades de Singapur sobre diversos pacients, els casos continuaran augmentant durant els pròxims dies, podent arribar a superar els 1.000 infectats a l'UCI aquest cap de setmana.
Un dia abans que el president del govern,Pedro Sánchez, decretés l'Estat d'Alarma, el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) va advertir que: «Si la pandèmia continua en la seva trajectòria actual, (…) la majoria de països de la UE superaran de llarg la seva capacitat de places d'UCI abans de final de març». «És essencial introduir mesures per a frenar la difusió del virus entre la població amb l'objectiu de permetre als sistemes sanitaris adoptar mesures per a absorbir més casos greus de Covid-19», assenyalaven.
«Les UCI són la part més crítica del sistema sanitari en aquesta epidèmia», confirma Ricard Ferrer, cap de l'UCI de Vall d’Hebron. «Un pacient sol utilitzar l'UCI durant una mitjana de dues o tres setmanes, la qual cosa implica que la capacitat s'ocupi ràpidament». De fet, si continuessin augmentant els casos durant els pròxims dies, es podrien arribar a superar els 1.000 infectats a l'UCI aquest cap de setmana.
La situació dels sanitaris
A tot això cal sumar la situació atípica que viuen els sanitaris: «Treballar amb els elements de protecció és sufocant. Físicament és esgotador. I psicològicament es fa dur pel temor a resultar infectat i poder contagiar a persones de la teva família» expliquen.
Ara, el que estan fent molts centres mèdics és anul·lar operacions i cirurgies programades anteriorment per a atendre persones amb problemes de coronavirus. Això és possible si les intervencions no són urgents, però si una intervenció és d'urgència, es duu a terme. «Ens ajuda que l'afluència a urgències s'hagi reduït, per exemple perquè hi ha menys accidents», assenyala Ernest Bragulat, adjunt a la direcció d'Urgències de l'hospital Clínic.