IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'atur registra les pitjors dades a Espanya des de 2013

Són les dades procedents de l'EPA, de l'Institut Nacional d'Estadística

Façana d'una oficina de Treball de la Generalitat de Catalunya
S'obtenen els pitjors registres d'ocupació i atur des de 2013. | CatalunyaDiari

L'atur va pujar en 121.000 persones en el primer trimestre del l'any, fet que suposa un 3,8% més que en el trimestre anterior, i l'ocupació va disminuir en 285.600 llocs de treball (-1,4%), acusant així part de l'impacte de la crisi sanitària i de la declaració de l'estat d'alarma a partir de mitjans de març. En tots dos casos es tracta dels pitjors registres d'atur i ocupació des de l'any 2013. En acabar el mes de març, el nombre total d'aturats es va situar en 3.313.000 i el nombre d'ocupats, en 19.681.300 persones, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que destaca que, encara que els efectes de la Covid-19 es van començar a notar a mitjans de març, diversos aspectes de l'EPA s'han vist afectats.

Un descens de més de 285.000 ocupats

Així, subratlla que encara que l'ocupació va baixar en 285.600 persones en el primer trimestre, la xifra no inclou els afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTOs) de suspensió de contracte, ja que la metodologia EPA els considera ocupats mentre aquesta suspensió sigui inferior a tres mesos. En canvi, assenyala l'INE, la suspensió o la reducció de jornada dels treballadors afectats per un ERTO, juntament amb la influència d'altres tipus d'absències a la feina, sí que ha tingut reflex en les hores efectives de treball realitzades, que han disminuït un 4,25% respecte al quart trimestre de 2019.

Pel que fa a l'augment de l'atur en 121.000 persones entre gener i març, l'INE veu probable que molts treballadors que hagin perdut la feina s'hagin classificat com a inactius a causa que no han pogut complir amb les condicions de recerca de feina que s'estableix a la definició d'atur de l'EPA perquè siguin considerats desocupats. De fet, el nombre d'inactius va créixer en 257.400 persones (+ 1,6%), cosa que va situar el total de persones en aquesta condició en 16.525.900 persones.

Un increment de sis dècimes de la taxa d'atur

La taxa d'atur es va incrementar sis dècimes en el primer trimestre, fins al 14,41%, mentre que la taxa d'activitat va baixar cinc dècimes, fins el 58,18%, després de reduir-se el nombre d'actius en 164.600 persones entre gener i març (-0,7%). La pujada de la desocupació registrada en el primer trimestre és la més elevada per a aquest període des de l'any 2013, quan la desocupació va pujar en més de 257.200 persones. El Ministeri d'Economia ha destacat en un comunicat que les dades de l'EPA del primer trimestre reflecteixen els efectes de la crisi sanitària.


Comentaris

envia el comentari