Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

L'avellana de Reus com a reclam turístic, el pla de la Generalitat per salvar el sector

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha presentat aquesta tarda el Pla estratègic per la valorització d'aquest fruit sec amb l'objectiu de millorar el sector

La consellera Teresa Jordà durant la roda de premsa
La consellera Teresa Jordà durant la roda de premsa | TarragonaDigital

 

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha presentat aquesta tarda el Pla estratègic per la valorització de l'avellana que pretén donar un impuls a un sector en descens. El Pla compta amb 37 iniciatives relacionades amb el producte, el territori i el consum, i que tenen per objectiu enfortir la marca DOP Avellana de Reus i promoure el consum d'aquest producte local per millorar la producció i comercialització. Entre elles hi ha la de convertir l'avellana DOP Reus amb un reclam turístic. 

El Pla estratègic de l’avellana

Jordà ha dit que el Pla hauria de «contribuir a millorar la salut i el benestar de les persones a través de la valorització del producte, de la feina del productor i de la complicitat amb el consumidor».  Una iniciativa que sorgeix del Grup de Treball de l'Avellana que va ser creat pel Departament el 2016.

El Pla proposa set accions relacionades amb el producte, que tenen per objectiu posar en valor les varietats locals i alhora dur a terme plans d'acompanyament empresarials per elaborar noves línies de productes que tinguin com a punt diferencial la valorització de l'avellana local.

Pel que fa a les accions de territori es té previst desplegar 15 iniciatives. Entre elles organitzar més esdeveniments de caràcter lúdic per la promoció de l'avellana, reforçar la presència simbòlica de l'avellana al territori, prenen Reus com a capital del producte. Donar suport a la xarxa de punts de venda d'avellana local i l'aprofitament turístic. En aquest sentit l'objectiu és elaborar productes turístics vinculats a l'avellana a més de difondre material divulgatiu turístic que parli sobre aquest producte local.

Pel que fa a les accions de consum es duran a terme set accions. Per una banda  es realitzaran campanyes de foment del consum d'avellana i s'articularà el Club de Prescriptors de l'Avellana.  Es reforçarà el binomi avellana-gastronomia implicant cuiners i restaurants de prestigi en la promoció d'aquest fruit sec local. A més també es preveu promoure el coneixement d'aquest producte a l'escola, amb activitats i alhora afavorint el consum d'avellana als menús escolars.

El Pla estratègic vol promoure la millora en l'organització del sector, crear l'Oficina Tècnica, implantar el pla de comunicació DOP Avellana Reus i incorporar nous productes i elaboradors certificats amb la DOP, entre altres.

La URV, present en el desenvolupament del pla

Aquest pla ha estat redactat per l'equip tècnic del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Per fer-lo s'han basat en una anàlisi interna i externa del sector que han realitzat per tal de conèixer amb detall la situació.

Pel que fa a la situació interna l'estudi ha detectat l'augment de preus als últims anys, la progressiva pèrdua de superfície de conreu, i l'increment de l'oferta a escala mundial.  A més també posa de manifest la necessitat de valoritzar el producte autòcton: la DOP Avellana de Reus.

Imatge d'avellanes
Imatge d'avellanes | TarragonaDigital

 

L'anàlisi externa sobre el consum d'aquest fruit sec a les llars parla d'un estancament del consum d'avellana, tot i que el consum de fruita seca augmenta. I, segons aquest estudi, tot i que hi ha un increment de la demanda en productes locals hi ha un desconeixement de l'avellana, els seus atributs i beneficis per la salut.

La crisi del sector de l’avellana

Aquest pla de valorització és una de les demandes que els pagesos de fruita seca del territori fa anys que demanen. Però no és l'única. Unió de Pagesos ha demanat un pla de xoc per poder pal·liar les pèrdues que s'han patit aquest any a causa del temporal i que han fet caure la producció en un 60%.

Però més enllà del pla de xoc per pal·liar aquest problema els pagesos també apuntaven com una de les causes de la davallada de la superfície de conreu la falta de promoció del producte autòcton. Segon els pagesos, mentre altres països han sabut donar un valor afegit a les varietats d'avellana autòctones, aquí molt sovint se les ha utilitzat per vendre a grans productors que l'utilitzen per fer productes derivats.

Tot i que aquesta iniciativa és una de les demandades pels pagesos, el pla no va acompanyat, de moment, de cap partida pressupostària  per garantir que tots els punts d'aquesta iniciativa es podran tirar endavant.