Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Biblioteca Pública de Tarragona

La Generalitat impulsa un pla per acabar amb la problemàtica dels sense sostre a la Biblioteca de Tarragona

El Departament de Cultura, conjuntament amb la direcció de l'equipament, engega el Pla INTEGRAbib, un seguit d'accions amb l'objectiu de «reforçar el civisme i la convivència entre els usuaris de les biblioteques»

Biblioteca Pública de Tarragona
La Biblioteca Pública de Tarragona està ubicada al carrer Fortuny. | Àngel Ullate

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha posat fil a l'agulla per acabar amb la problemàtica dels sense sostre a la Biblioteca Pública de Tarragona. Així, segons ha pogut saber TarragonaDigital, l'administració impulsa el Pla INTEGRAbib, un seguit d'accions amb l'objectiu de «reforçar el civisme i la convivència entre els usuaris de les biblioteques». A banda de l'equipament de la capital tarragonina, aquestes actuacions també s'implantaran a les biblioteques de Lleida i Carles Rahola de Girona, gestionades també per Cultura. El pla s'anirà revisant de manera periòdica per tal de fer la corresponent avaluació i introduir les modificacions o noves accions que siguin necessàries.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Com va informar TarragonaDigital aquest passat dimecres, a la Biblioteca Pública de Tarragona s'han produït incidents puntuals entre persones sense sostre i treballadors i usuaris de l'equipament, amb amenaces, insults i, en un cas, violència física. Segons ha explicat el Departament de Cultura, la BP de Tarragona rep cada dia uns 800 usuaris, i els actes incívics que puntualment s’han registrat «són comportaments que suposen una molèstia per a la resta d’usuaris i que s’acostumen a resoldre amb la intervenció del personal de la biblioteca o del personal de vigilància».

En aquest sentit, els incidents que requereixen la presència policial i/o posterior denúncia «són casos esporàdics, concretament durant l’any 2019 han estat dotze, la meitat dels quals són furts». El Departament de Cultura reconeix que «també s’ha registrat alguna amenaça a un treballador del centre i, molt excepcionalment, comportament violent per part d’un usuari». Durant el 2019 i en el primer mes del 2020, els incidents molt greus a la Biblioteca de Tarragona han estat dos. El febrer de 2019, el llançament de gas pebre contra el vigilant, i el gener de 2020, una baralla entre dos usuaris que va afectar accidentalment el vigilant i un treballador de l'equipament. 

Coordinació amb l'Ajuntament de Tarragona

Tot i ser incidents puntuals, des del Departament de Cultura es volen reforçar i actualitzar els protocols de convivència per tal de garantir el paper de la biblioteca pública com espai obert a tota la ciutadania. És per això que neix el Pla INTEGRAbib, que lidera el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, amb la participació de diferents unitats del departament i la direcció de la Biblioteca de Tarragona. Aquesta voluntat de transversalitat té com a objectiu donar una solució integral a partir de la suma de diferents àmbits d’actuació, treballant en tres grans eixos: seguretat, mediació social i disseny dels espais.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

En l'àmbit de la seguretat, s'està treballant amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, amb l’objectiu de disposar dels protocols d’actuació necessaris per a garantir la seguretat de les persones que treballen a les biblioteques i la dels seus usuaris. En paral·lel, el Departament de Cultura revisarà el reglament d’accés i introduirà els canvis necessaris per ajustar-los a les necessitats actuals. També s’estan revisant els perfils i funcions del personal de vigilància d’empreses externes que presten els seus serveis en aquestes biblioteques.

Segons expliquen des del Departament de Cultura de la Generalitat, «la majoria de les conductes incíviques es poden relacionar amb problemàtiques socials concretes de les zones on la biblioteca presta els seus serveis, és per això que l’eix fonamental d’INTEGRAbib és la coordinació amb els serveis d’atenció socials municipals». En el cas concret de Tarragona, la Biblioteca Pública s’integrarà a la Xarxa d'Atenció Integral de Persones Sense Llar que lidera l’Ajuntament de Tarragona «per tal de compartir problemàtiques comunes i disposar de la informació i recursos necessaris per vehicular les necessitats socials detectades». D'altra banda, també s'està valorant la incorporació de treballadors socials o mediadors culturals «per reforçar la col·laboració i coordinació que s’ha establert amb l’Institut de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona».

Altres actuacions

El programa INTEGRAbib també recollirà una sèrie d’accions per tal de garantir la confortabilitat dels espais de les biblioteques públiques gestionades pel Departament de Cultura. Aquestes mesures tenen com a objectiu millorar la ventilació de determinats espais i la creació de noves zones per usuaris més esponjades per millorar l’experiència dels usuaris, en especial a problemàtiques relacionades amb les olors o el soroll. També es revisarà la distribució de les càmeres de seguretat dins de l’edifici per si fos necessari ampliar-ne el nombre o ressituar-les.