La nova ministra de Sanitat, Carolina Darias, després d'una reunió del Consell Interterritorial de Salut

El pla del govern espanyol per posar restriccions a tot Espanya per Setmana Santa

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha confirmat que estan preparant un text que es debatrà en el Consell Interterritorial de Salut

La ministra de Sanitat ha comparegut aquest dimecres, 24 de febrer, després de l'habitual reunió de Consell Interterritorial de Salut, i ha anunciat que el govern espanyol i les comunitats autònomes ja estan treballant en un text conjunt de restriccions per a la Setmana Santa, que enguany serà entre finals de març i principis d'abril.

Carolina Darias ha explicat que «estem treballant de manera coordinada a través de la Comissió de Salut Pública en un document, que esperem poder portar a les pròximes setmanes al Consell per arribar a un acord comú i que pugui servir per saber què fer i què no per Setmana Santa». La representant del govern espanyol ho ha afirmat en resposta a peticions de diversos sectors que demanen evitar un descontrol com el que es va donar per Nadal, on cada comunitat va imposar les restriccions que va considerar més oportunes.

La ministra ha constatat «una gran sensibilitat» per part de tots els membres de Consell, format pels consellers de Sanitat de les diferents autonomies i per la mateixa ministra, per mantenir la tendència a la baixa de la tercera onada i acotar mesures per a unes dates en què molts espanyols solen aprofitar per fer desplaçaments de vacances.

Darias ha fet menció especial a l'augment «no desitjat» de casos que s'ha produït després de dates «amb relaxació en excés» de les mesures restrictives, en clara referència al Nadal i a la tercera onada que va arribar després. Per això, la ministra espera arribar a un «comú acord» entre tots els membres de Consell.

El descens de la tercera onada s'ha alentit en algunes comunitats

Sobre la situació epidemiològica en què es troba Espanya, la ministra de Sanitat ha demanat a les autonomies que facin la desescalada de les restriccions «amb la major prudència possible», ja que s'està observant que el descens de la corba ha començat a alentir-se.

Actualment, la incidència acumulada de tot el país és de 218,67 casos per cada 100.000 habitants en dues setmanes, un descens del 62% respecte als 899 que va marcar el pic de la tercera onada. Així, en quatre setmanes, el descens ha estat molt ràpid en gairebé tot el territori, però desigual entre les comunitats.

Darias ha alertat que «s'aprecia una reducció de la velocitat del descens i un alentiment en algunes comunitats autònomes. El descens mitjà per dia és d'un 7 per cent, però hi ha una gran variabilitat, ja que algunes estan en un 8 per cent i unes altres en l'11 per cent. S'espera que el descens continuï en els pròxims dies però també de forma desigual».

A més, també ha recordat als governants de les diferents autonomies que «sabem les conseqüències de desescalades anteriors aplicades de manera abrupta. Espero i confio que es faci amb la major prudència possible», i ha insistit que l'objectiu ha de ser arribar a una incidència de 50 casos, a la qual no s'ha tornat des del passat 28 de juliol.

Carolina Darias rebutja les concentracions del 8-M

La decisió per part de la Delegació de Govern de Madrid de permetre concentracions per a la celebració del Dia Internacional de la Dona, el proper 8 de març, han convertit aquesta jornada en una nova arma llancívola de l'oposició per criticar la gestió de govern de Pedro Sánchez en aquesta pandèmia, ja que creuen que manifestacions concorregudes no s'haurien de permetre en el context actual.

El que probablement no s'esperava el govern espanyol és que la mateixa ministra de Sanitat, Carolina Darias, donés la raó als crítics en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut, desaconsellant la celebració de les manifestacions pel 8-M.

Responent a pregunta dels periodistes presents per via telemàtica a la roda de premsa, Darias ha exposat la seva petició d'«una crida a la responsabilitat a tots per seguir amb la cultura de la cura i la prevenció, ja que encara estem en una situació que hem passat de risc molt alt extrem a una situació de risc alt, el que vostè m'està plantejant, no pertoca».

«Ho dic sense cap embut i crec que estic sent clara i diàfana. La situació epidemiològica del nostre país no permetria, ni s'entendria, dur a terme els actes que vostè està comentant», ha afirmat la ministra, en referència a les celebracions de les marxes del 8-M autoritzades, encara que amb la limitació posada en 500 assistents.

El seu missatge va en la línia del que diversos polítics de l'oposició ja han respost avui, el primer d'ells José Luis Martínez-Almeida, l'alcalde de Madrid, que ha rebutjat la decisió i ha demanat que no es permetin aquest tipus de concentracions davant el perill d'aglomeracions i de no poder vigilar que es respectin les mesures i la distància de seguretat.