Aigües de Reus invertirà, durant aquest 2021, 5,4 milions d'euros a les seves instal·lacions i serveis. El pla presentat aquest dilluns compta amb quatre milions de l'empresa municipal i 1,4 milions aportats per l'Agència Catalana de l'Aigua. L'ACA també ha confirmat una inversió d'1,2 milions d'euros més per al 2022. Carles Pellicer, alcalde de Reus, destaca que el pla d'inversions busca el benefici ambiental.
A més assegura que «representa una aposta per l'estalvi dels reusencs en consonància amb els principis d'economia circular». Noemí Llauradó, vicealcaldessa de la ciutat i responsable d'Aigües de Reus destaca la inversió en eficiència energètica. «Aquests 5,3 milions d'euros aniran destinats a la millora de la gestió del cicle de l'aigua», ha explicat. Algunes d'aquestes inversions, afegeix, «aporten molt de valor afegit».
Plaques solars i millores en eficiència
Una de les actuacions més importants ha de servir per millorar el tractament biològic de la depuradora. Suposarà 1,2 milions d'euros de pressupost entre enguany i l'any vinent. A la pràctica incrementarà el control sobre l'aigua depurada, que es destina al regadiu agrícola i a les zones enjardinades. Amb una inversió de 423.000 euros es milloraran diferents parts del procés de recollida i transports dels fangs.
Una part es destinen a la planta de compostatge, una altra part es fan servir d'adob en camps agrícoles i una part es reutilitzen. Una de les inversions més destacades pel govern és la de la instal·lació fotovoltaica més gran de la ciutat i es preveu que estigui operativa en un any i mig. De fet ja s'estableix com una línia d'inversió de Reus Energia, la futura elèctrica verda municipal.
L'ACA invertirà 564.000 euros en el projecte, però es desconeix si l'Ajuntament de Reus o Aigües de Reus també s'hi implicaran. L'Agència Catalana de l'Aigua farà aquesta inversió dividida en dues anualitats entre 2021 i 2022. Llauradó ha exposat que «la construcció ha de servir per cobrir bona part de l'energia elèctrica que necessita la mateixa depuradora».
Generarà un 28% de l'energia que necessita la planta, amb un màxim de 887.720 kilowatts l'any dels 3.064.924 que consumeix l'EDAR. Juntament amb l'aprofitament de diferents residus i recursos en forma de biogàs, la depuradora de Reus generarà el 60% de l'energia que consumeix.
Un milió d'euros per recuperar pous i mines
El pla d'inversions d'Aigües de Reus també inclou la recuperació de pous i minats amb un milió d'euros de pressupost. Un dels que rebrà una actuació és el del barri Fortuny, que servirà per regar el futur parc de Lliscament i l'entorn del Parc dels Capellans. També es vol recuperar el minat d'Almoster per regar els nous espais annexos al passeig de la Boca de la Mina.
Pel que fa a les innovacions tecnològiques, se segueix desplegant el canvi de comptadors d'aigua. Els comptadors intel·ligents es van començar a instal·lar l'any 2017 amb la previsió d'acabar el canvi a tota la ciutat enguany. La previsió actual és que tots els comptadors de Reus siguin electrònics cap al 2025. El 2019 ja se n'havia canviat el 40%, una proporció que es manté.
Amb 325.000 euros de pressupost, aquest 2021 s'actuarà als barris dels Poetes, de l'Escorxador, de Mare Molas, del Carrilet, d'Horts de Miró i de la Muralla. Es tracta de comptadors que registren el consum d'aigua en temps real i alerten de fuites. En l'àmbit de la sostenibilitat es donaran de baixa cinc vehicles de la flota i se n'adquiriran set d'elèctrics amb 298.000 euros de pressupost.
Hi haurà dos àmbits més d'actuació en aquest pla d'inversions. Per una banda, la reparació de la infraestructura malmesa durant els aiguats del 2018. S'han previst 135.000 euros de pressupost. Forma part d'una línia d'actuació general per renovar les canonades i els sistemes que porten l'aigua residual fins a la depuradora. Per últim, i amb 76.000 euros de pressupost, es millorarà el procés de la depuradora en si. En concret el primer tram, el que separa la matèria sòlida que arriba amb l'aigua, com pedres, plàstics o components orgànics.