Els autobusos, els taxis i els vehicles municipals de la Reus del futur seran elèctrics. Així ho estableix el Pla de Mobilitat Elèctrica que s'ha presentat aquest dilluns, i que dibuixa les línies mestra que l'Ajuntament haurà de seguir per incentivar que els vehicles, també particulars, que circulin per Reus, no siguin contaminants. A grans trets s'han de seguir instal·lant estacions de recàrrega elèctrica, s'ha d'estudiar com incentivar l'ús d'aquests vehicles i s'ha de restringir l'accés als vehicles contaminants.
[predef]reus-whatsapp-195[/predef]
Amb aquestes tres premisses com a fonaments, el regidor reusenc de Medi Ambient i Ocupació, Daniel Rubio, ha exposat quines seran les actuacions més immediates i prioritàries per al consistori de Reus. En primer lloc, afirma, s'haurien d'instal·lar cinc noves estacions de càrrega, una actuació que Rubio augura que ja haurà d'executar el govern que sorgeixi de les pròximes eleccions municipals.
Reus programa cinc noves estacions de càrrega
Aquestes estacions de càrrega ja tenen ubicació preferent, i s'instal·larien a l'estació d'autobusos, a l'Hospital de Sant Joan, al Campus Bellissens de la URV, al polígon industrial AgroReus i a l'estadi municipal de futbol. Tots aquests punts serien de càrrega semiràpida excepte el de l'estació i el polígon, que serien de càrrega ràpida. Sense concretar de quina manera, es vol involucrar els agents privats, com les gasolineres, en l'increment del nombre d'estacions de càrrega a la ciutat.
Aquests cinc nous punts de càrrega tenen un cost de 125.000 euros, i segons Daniel Rubio, «seran immediats»; el pressupost municipal per al 2019 va quedar prorrogat i, per tant, «haurem de mirar, en el pressupost següent, com els fem encaixar, sense perdre de vista que una de les recomanacions que ens fa el mateix Pla de Mobilitat Elèctrica és que l'empresa privada també ens pugui ajudar». En aquest sentit, el govern que assumeixi l'Ajuntament passades les eleccions, podria aprovar uns nous comptes municipals que ho contemplessin.
«Els agents privats han de començar a instal·lar punts de recàrrega per ús de les seves empreses o comunitats, però també pensant, en algunes ocasions, en poder-ho obrir a la ciutadania», afirma Daniel Rubio. Recorda que, a curt termini, l'Ajuntament de Reus incorporarà vuit turismes i dues furgonetes a la flota municipal en substitució de setze vehicles de combustió i que, per tant, hi haurà set usuaris nous per utilitzar els 32 punts de càrrega actuals, que estan repartits en 14 estacions diferents.
Busos, taxis i furgonetes elèctriques
El Pla de Mobilitat Elèctrica de Reus l'ha elaborat Etecnic, una empresa local puntera en aquest àmbit concret. De fet, és la que també ha guanyat diversos concursos públics per instal·lar les actuals estacions de càrrega de la ciutat. Aquest pla estableix com a preferent l'actuació público-privada en el seu desenvolupament. A llarg termini, per exemple, el PME també preveu que els autobusos i taxis, o fins i tot la logística privada.
El comerç i els veïns s'haurien d'implicar, apunta Daniel Rubio, en el disseny de possibles restriccions de circulació, per exemple, al centre de la ciutat. El Pla dibuixa una ciutat de Reus amb autobusos, taxis, furgonetes i camions de repartiment completament elèctrics per als anys 2030-2035. En tractar-se de previsions a llarg termini, el regidor de Medi Ambient ha matisat que cal veure com evoluciona la normativa superior que fa referència a aquests àmbits.
La prioritat, el turisme elèctric
La flota d'autobusos municipals ja va portar polèmica al plenari, i el cas és que s'ha de renovar pròximament. Quan es va aprovar aquesta renovació, CUP i Cs van atacar al govern per fer-la de cop i no de manera progressiva, de tal manera que es pogués incorporar la mobilitat elèctrica tan bon punt fos viable. Des del govern, com ha recordat aquest dilluns Daniel Rubio, ja es va elaborar l'estudi, que va sentenciar que no era econòmicament rendible.
«Si la nova tecnologia ens ha de fer que aquesta ciutat torni a estar endeutada com uns anys enrere, jo crec que això no és viable; l'amortització d'un autobús elèctric, avui en dia, encara no és rendible», ha sentenciat. «El vehicle que comença a competir tant en principis d'autonomia com en principis econòmics és el turisme», i és per això que el full de ruta de Reus passarà, prioritàriament, per aquest perfil d'automòbils.
Subvencions i incentius als particulars
Una de les accions que emprendrà l'Ajuntament de Reus és instar el Govern català i a l'espanyol que «poguessin subvencionar comunitats de veïns o que en pàrquings residencials es poguessin començar a instal·lar punts de recàrrega», un àmbit que, segons ha explicat Rubio, queda fora de l'abast del govern municipal. El que sí que queda a l'àmbit municipal, i de fet ja s'aplica, són bonificacions a l'hora d'utilitzar els aparcaments municipals o de pagar l'impost de vehicles.
Aquesta taxa està rebaixada en un 75 % per als propietaris de cotxes elèctrics, la mateixa proporció que el primer any d'un cotxe híbrid, que a partir del segon és del 65 %. Pel que fa als aparcaments municipals, els vehicles elèctrics els paguen al 50 % del seu preu mentre carreguen el vehicle, una mesura que es va implementar després d'una posada en marxa amb l'aparcament gratuït. Malgrat que el Pla de Mobilitat Elèctrica contempla tornar a la gratuïtat de l'aparcament per incentivar-la, Rubio ha deixat clar que no és la línia que se seguirà, sinó que sobre la taula hi té més força la reserva de places específiques a les zones d'aparcament municipals.