Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic

Garrotada per als qui tenen pla de pensions: nou màxim anual

L'any passat el govern espanyol va rebaixar l'aportació màxima de 8.000 a 2.000 euros anuals als plans de pensions individuals

El govern espanyol acaba de donar un cop dur a les persones que tenen un pla de pensions individual i ha reduït els seus ingressos. Aquesta nova mesura limita la quantitat a 1.500 euros, fet que ha generat una gran molèstia general.

La situació cada vegada és més complicada i les mesures que s'estan implantant empitjoren. El futur s'ha convertit en la nova preocupació de tothom després de les dures conseqüències econòmiques que ha deixat la pandèmia de la COVID-19.

La crisi arrossegàvem des de fa molt temps s'ha vist accentuada amb la situació pandèmica i els seus resultats. L'encariment dels béns i serveis i la complicada situació laboral fa que molts prenguin mesures per assegurar la seva vida els anys vinents.

D'aquesta manera, hi ha hagut un augment de la creació de comptes d'estalvi on els espanyols hi guarden diners. No obstant això, lluny de permetre que cadascú estalviï el que consideri, l'Executiu ha proposat una nova restricció que afecta aquestes persones.

Fa poc més d'un any, es va produir una notable reducció en l'import, però aquesta nova limitació pot generar una repercussió més gran.

Pla de pensions, el nou objectiu de la política

Després de molta espera, ahir, 7 d'octubre, van ser aprovats els Pressupostos Generals de l'Estat de 2022 pel Consell de Ministres. Entre totes les mesures que es plantegen dur a terme, n'hi ha una que ha fet crispar la situació social. 

S'ha establert que el límit màxim que podran aportar les persones que posseeixin un pla de pensions individualitzat serà de 1.500 euros. Aquest moviment se solapa amb el de l'any passat, en què també hi va haver una reducció molt important. Segons Cope , «es tracta d'un cop del Govern de Coalició que l'any passat va afectar 3,2 milions d'autònoms i 4,3 milions de treballadors a favor d'altres».

Els afectats per aquestes mesures van sol·licitar una revisió a l'alça d'aquesta reducció i l'estudi dels casos. De fet, l'Associació d'Institucions d'Inversió Col·lectiva i Fons de Pensions va proposar augmentar aquesta xifra a 5.000 euros. La finalitat de la petició era esmorteir el cop i que el canvi no fos tan dràstic.

Segons l'associació, aquesta pujada no tindria repercussió pressupostària. A més, matisa que «permetria incorporar al col·lectiu emparat pels límits d'aportació a gairebé un 30% dels aportants de 2020».

La principal motivació que ha tingut l'Executiu de Sánchez per prendre aquesta decisió rau en la protecció de les economies domèstiques més afectades. Assegura que suposen un mecanisme d'estalvi regressiu i desfavoridor per a aquelles persones que pateixen una mala situació econòmica.

Amb això, volen aconseguir que aquells que tinguin uns salaris més elevats no emprin aquest tipus de compte per aconseguir majors desgravacions. Així ho ha confirmat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, després del Consell de Ministres.

Tanmateix, també hi ha bones notícies per a les aportacions màximes dels col·lectius d'empresa. Gaudiran d'una major xifra, passant de 8.000 a 8.500 euros. L'objectiu és trobar la manera d'augmentar els estalvis per a les futures pensions.

Amb aquesta decisió, Espanya se situa com un dels països europeus amb menys incentius per a l'estalvi. De fet, se situa en la quarta posició dels països que menys beneficis fiscals tenen pel que fa a les previsions de jubilació. La mitjana europea se situa en el 27%, mentre que Espanya compta amb un 16,3% el percentatge d'un contribuent mitjà.

Aquesta decisió no ha estat ben rebuda pels propietaris dels plans de pensions, però aquesta mesura pretén acabar amb les desigualtats socials.