No hi ha un pla B. El govern de Pedro Sánchez va aconseguir aprovar l'última pròrroga de l'estat d'alarma in extremis i amb la petició unànime dels partits que presenti un pla alternatiu per afrontar la desescalada amb altres fórmules i des del consens, però el president fa cas omís i presenta el seu únic pla: tres estats d'alarma més.
La tesi del govern és que l'estat d'alarma funciona i que sortir d'aquest marc implicaria un seriós risc de nous contagis, i així ho va traslladar Pedro Sánchez a la resta dels partits en el debat de dimecres. Per això la seva intenció és plantejar altres tres pròrrogues de l'estat d'alarma fins al 21 de juny, és a dir, sis setmanes més.
Per subjectar aquesta estratègia, d'una banda l'executiu manté el seu discurs de màxima prudència i constants advertències del perill d'haver de fer passos cap enrere, i d'altra banda obre espais de diàleg per ampliar el seu suport parlamentari al Congrés.
Diferències entre formacions
Els partits han assenyalat al president de govern l'excepcionalitat democràtica que suposa l'estat d'alarma i l'insten a buscar altres fórmules legals que respectin les llibertats i drets fonamentals dels ciutadans, però a Moncloa defensen que aquest és l'únic instrument que garanteix el control de la mobilitat entre províncies.
El govern presenta com a aval les xifres, que d'una banda demostren l'eficàcia de les mesures preses fins ara, però que al mateix temps reclamen cautela, especialment a Madrid, Catalunya, Castella i Lleó i algunes zones d'Andalusia . El moment de la veritat, diuen, serà quan es permetin els desplaçaments entre províncies.
El següent pas de l'executiu és buscar el màxim de suports parlamentaris per anar aprovant els decrets cada dues setmanes, ja que segons fonts de Moncloa «són mesures que necessiten una majoria política i social, quedaria lleig no aprovar-ho amb més de la meitat de Congrés a favor».
I per això s'ha posat mans a l'obra. La nova estratègia consisteix en la «cogovernança», un terme que va proposar el PNB i que el govern fa seu per definir la creació de nous espais de diàleg amb partits polítics i comunitats autònomes.
Per això, el president preveu consensuar les noves mesures amb la resta de forces, des dels sectors més allunyats de l'oposició fins als seus socis més díscols. «És hora de fer política», diuen des del govern, i evitar que a partir d'ara partits i comunitats s'assabentin de les mesures a les rodes de premsa.
Per ara, Sánchez descarta reforçar el seu acostament a Ciutadans en públic i a Moncloa asseguren que només ha estat un acord puntual i que la prioritat és restablir les relacions amb el seu soci preferencial, ERC. Ciutadans, per la seva banda, veu amb bona cara a possibilitat d'aprovar-dels pressupostos, però amb Podem a l'executiu és difícil que per ara l'aliança prosperi.