Imatge d'una càmera de videovigilància instal·lada a Reus

En marxa la tercera fase del pla de videovigilància de Reus

Els passos posteriors estan previstos però no tenen calendari | A la zona de la Sardana passen pàgina dels aldarulls

La tercera fase del pla de videovigilància de l'Ajuntament de Reus està a punt de culminar. Suposa instal·lar quatre noves càmeres, connectades a la comissaria central de la Guàrdia Urbana, als barris Horts de Simó, Muralla i Ample. Falta també per completar la fase una unitat mòbil de videovigilància per a la qual s'estan ultimant els tràmits.

Les següents fases d'aquesta instal·lació, tot i haver-se anunciat on afectarien, encara no s'han previst, però des del govern municipal, la regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, assegura que «la incorporació de noves tecnologies a l’acció de la Guàrdia Urbana és un dels eixos en els quals estem treballant en matèria de seguretat ciutadana».

Instal·lades les càmeres de la Sardana

Una d'aquestes zones és el carrer de la Sardana i la plaça del Comte de Reus. Les primeres setmanes de desconfinament es va denunciar, a través de les xarxes socials, diverses situacions d'aldarulls i baralles. Una situació que, tal com destacaven fonts municipals i part dels veïns, no era diferent de la que es produïa a altres zones de la ciutat.

Actualment, i segons corroboren també veïns de la zona, l'escenari s'ha normalitzat, i aquell increment de situacions conflictes s'ha reduït. «No sabem si és per les càmeres o no, la veritat és que ja havia anat a la baixa», comentaven aquesta setmana alguns dels vianants del carrer.

«Després del confinament va ser molt gros i de cop, però també va baixar en poques setmanes», recorden altres. De fet, no s'estan de destacar que la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra van incrementar, aleshores, la seva presència a peu de carrer.

És per això que, tot i que en general s'aplaudeix la instal·lació de les càmeres de vigilància, no se'ls atribueix exclusivament la reducció dels actes incívics ni l'increment de la sensació de seguretat. En aquesta zona en concret se n'ha col·locat una a la part inferior del carrer de la Sardana i una altra a la cantonada superior que cobreix també la plaça del Comte de Reus.

Quatre càmeres i una unitat mòbil

El contracte a través del qual s'han instal·lat aquestes dues càmeres també en contempla dues més i una unitat mòbil de videovigilància. Els altres dos punts són la plaça de Teresa Miquel i Pàmies, al barri Muralla, i el carrer de Pròsper de Bofarull, al barri Ample.

Dolors Vázquez matisa que «a unitat mòbil està en els darrers tràmits i esperem tenir-la pròximament». Insisteix, també, que «la instal·lació d’aquest paquet de càmeres és una eina que ajuda a la ciutadania a tenir més sensació de seguretat, a més de fomentar un efecte dissuasiu».

Un efecte que, tal com apunta el govern i segons reclamen també de manera reiterada les entitats veïnals, ha d'anar acompanyat de la presència de la Guàrdia Urbana a peu de carrer. La planificació municipal contempla, encara sense calendari, tres punts més de la ciutat on es preveu instal·lar càmeres de vigilància.

La plaça de la Cultura de la Pau —al costat de la Biblioteca Central Xavier Amorós—, la d'Anton Borrell —al Parc de Sant Jordi— i la pista esportiva del carrer de Llorenç Milans del Bosch —a la zona posterior al Santuari de Misericòrdia— són els tres punts on, quan el govern va anunciar el pla de videovigilància, s'havia previst instal·lar càmeres de seguretat. Tant les instal·lades ara com les pendents se sumaran a les dues fases anteriors, ubicades a Mas Abelló i al barri del Carme.