Troben per primer cop un tipus de xinxa d'aigua a Catalunya

La xinxa d’aigua Aphelocheirus aestivalis s’acaba de descobrir als rius Ter i Llobregat per primera vegada a Catalunya

Imatge d'una xinxa d'aigua de l'espècie Aphelocheirus aestivalis
La xinxa d’aigua Aphelocheirus aestivalis s’acaba de descobrir als rius Ter i Llobregat | IRBio (UB)

Per primera vegada s’ha trobat a Catalunya un tipus de xinxa d’aigua anomenada Aphelocheirus aestivalis, a les aigües del riu Ter i Llobregat. Aquest insecte es troba en els trams mitjans i alts dels rius ben oxigenats i conservats del continent europeu.

Investigadors de la Universitat de Barcelona i de la Universitat de Vic expliquen en el recent estudi publicat a la revista Limnetica que aquesta descoberta confirma la presència d’aquest insecte a la península Ibèrica, incorporant-lo a la nova família d’heteròpters a la fauna catalana.

Fins ara, la família Alphelocheirus estava representada a Catalunya per a dues espècies, la A. Murcius i la A. Occidentalis, descrites des de fa anys en altres comunitats autònomes.

La distribució restringida i fragmentada d’aquesta nova espècie a Catalunya, així com els seus requeriments biològics, com ara una bona qualitat ecològica dels sistemes fluvials, són factors que posen en perill la seva conservació futura i requereixen impulsar mesures urgents per tal de conservar-ne l'hàbitat natural.


Comentaris

envia el comentari