Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una paret amb xinxes

La plaga de xinxes ja afecta set pobles gironins

S'han originat en camps de colza i no suposen cap risc per a la salut

Una paret amb xinxes
La plaga de xinxes ja afecta set pobles gironins | Cedida

 

S'estén a altres municipis la plaga de xinxes que va aparèixer a Bàscara (Alt Empordà) i amb diferents camps de colza com a punts d'origen. A hores d'ara, ja són set els pobles afectats que estan fent fumigacions per eliminar aquests insectes, que no comporten cap mena de risc per a la salut.

Set pobles de la província de Girona afectats per la plaga de xinxes 

Bàscara (Alt Empordà) és un dels pobles afectats d'una llista que ja inclou sis municipis més: Borrassà (Alt Empordà), Crespià (Pla de l'estany), la Pera (Baix Empordà), Canet d'Adri (Gironès), Beuda (Garrotxa) i Vilademuls (Pla de l'Estany), i no es descarta que n'hi pugui haver més. Tots els municipis afectats tenen en comú que la plaga s'ha originat en un camp de colza.

Les xinxes són petits insectes que no suposen cap risc per a la salut perquè no piquen, encara que resulten desagradables perquè es mouen ràpidament i amb un nombre important d'exemplars. No hi ha constància de cap picada i el Departament d'Agricultura de la Generalitat ha enviat un tècnic a la zona per fer-ne seguiment.

Segons l'alcalde de Crespià, Xavier Quer, la plaga «no afecta les persones però és molt espectacular» i subratlla que acostumen a sortir cap al migdia i que el punt àlgid és l'hora de màxima calor a la tarda. Una veïna del mateix poble va retirar quatre quilos d'exemplars morts que tenia a casa.

Els municipis afectats han començat les fumigacions perquè la plaga no s'estengui més

Els ajuntaments ja han encarregat tractaments a empreses especialitzades per eliminar els insectes. A Vilademuls, per exemple, s'han detectat en un camp de colza i aquest dijous han començat a fer fumigacions a la zona dels Prats de Sant Esteve de Guialbes. 

A altres indrets, com Crespià, porten ja dies pendents de la plaga, que es va detectar el 23 de juliol, i ja «està anant de baixa», segons el batlle. Els veïns d'una casa a tocar del camí de darrere del poble, que té just davant un camp de colza, van donar l'alerta, però després es va anar estenent. 

Una xinxa
Un exemplar de xinxa | Cedida

 

Entre els possibles factors que han propiciat aquesta plaga hi ha les altes temperatures d'aquests dies i, segons Quer, les restriccions per utilitzar fitosanitaris als cultius. Amb les pluges de dissabte sembla que ha anat a menys però aquest dilluns es va decidir fer una fumigació a la zona propera al cultiu. També es va demanar al pagès que llaurés el camp de colza on encara hi havia rostolls per evitar més propagació de plagues.

És important fumigar les zones afectades abans que la plaga s'estengui perquè dins els domicilis no es poden aplicar els insecticides. Subratllen, però, que no afecta la salut de les persones i recomanen no utilitzar tractaments a dins les cases, sinó utilitzar altres mètodes com ara aspiradores.

També et pot interessar...