Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Viatger amb una maleta

El polèmic pla del govern espanyol per salvar l'estiu: No agrada a tothom

Turisme i Sanitat tenen visions diferents sobre com afrontar l'estiu

Viatger amb una maleta
Es desconeix quin marge hi haurà per viatjar a l'estiu   | iStock

Espanya es troba en un moment crucial de la pandèmia: de l'èxit en la contenció dels contagis dependrà, en gran part, de l'èxit de la campanya de vacunació. Amb el fantasma de la quarta onada planejant, el govern de Pedro Sánchez té un pla per salvar el sector turístic a l'estiu.

Es tracta del passaport de vacunació, una mesura que causa molta controvèrsia a Europa. Països com Grècia ho veuen com la solució per salvar la temporada turística, però altres com França, Bèlgica o Alemanya critiquen l'amenaça que suposa per a la llibertat individual.

A Espanya es dona gairebé per descartada la Setmana Santa. La devastadora tercera onada ha endarrerit les perspectives de recuperació i hi ha molt poques possibilitats que es puguin aixecar les restriccions per afavorir el turisme en aquelles dates. A partir d'aquí, tots els esforços se centren en salvar l'estiu.

La primera que va plantejar una mesura d'aquestes característiques va ser la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, però la seva 'cartilla Covid-19' va aixecar polèmica. Molts consideren que saber si una persona està vacunada o no és una informació sensible i suposa una limitació de drets.

Per la seva banda, les autoritats sanitàries, començant per l'Organització Mundial de la Salut, plantegen molts dubtes sobre l'efectivitat real del passaport Covid. En la seva opinió encara no hi ha una evidència científica suficient sobre l'eficàcia de les vacunes, i posar el passaport com a únic requisit, suposaria posar en circulació potencials portadors de virus.

A Espanya, però, han augmentat les veus favorables a aquest recurs per garantir una mobilitat segura. Un d'ells és Adrián Barbón, president del Principat d'Astúries, que ho veu com una mesura útil sempre que es coordini amb la resta dels països europeus.

Sanitat s'hi oposa, de moment

Ara, la mesura passa a primer pla de l'actualitat espanyola perquè el govern espanyol es planteja seriosament la seva aprovació de cara a l'estiu. La ministra de Turisme, Reyes Maroto, reconeix que hi ha la voluntat de d'implantar un passaport de vacunació, en coordinació amb la resta d'Europa i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Segons va avançar la ministra, «Espanya lidera una iniciativa per poder adoptar protocols comuns a Europa amb l'objectiu que els viatgers recuperin la confiança que necessiten». Però els plans de Turisme podrien veure's frenats per la negativa de Sanitat, ja que el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries que dirigeix Fernando Simón ha mostrat la seva disconformitat amb el passaport Covid.

Des d'un primer moment, el ministeri de Sanitat, amb Salvador Illa al capdavant, va encapçalar la croada contra el passaport Covid per considerar-ho una limitació dels drets individuals sense una base científica suficient. Ara, Fernando Simón recull el seu guant i assegura que, de moment, no s'aplicarà i que abans cal fer «molta feina de fons».

Augmenta la demanda per viatjar a Espanya

Es veu, per tant, una discrepància entre el sector sanitari i el sector turístic, tant a la societat com dins de govern de Pedro Sánchez. Els sanitaris creuen que la prioritat ha de ser evitar noves onades de contagis abans que arribi la immunització col·lectiva. El sector turístic, per la seva banda, està convençut que els corredors segurs i el passaport Covid poden garantir una relativa normalitat a l'estiu sense posar en risc la salut de les persones.

L'executiu vol equilibrar les dues posicions i, així, assegurar l'obertura a l'estiu sense risc de rebrots. Ara, a més, compta amb una pressió afegida. Al Regne Unit, des de l'anunci del pla de desescalada del seu govern, les reserves de vols a l'estiu han pujat un 337% en una setmana i les vacances fins a un 630%. I Espanya és el seu destí preferit, amb llocs com Màlaga, Alacant, Barcelona, Eivissa o Palma al capdavant.

S'obre, per tant, un nou escenari que demostra les ganes dels turistes estrangers de viatjar a Espanya al juliol, agost i setembre. El pes de la responsabilitat recau ara sobre el govern de Pedro Sánchez, que treballa colze a colze amb la Unió Europea per fer realitat el passaport, tot i les reticències en Sanitat.