Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home gran amb camisa blava i ulleres està assegut en una taula usant una calculadora i revisant documents, mentre que en un cercle vermell es mostra una imatge de mans intercanviant bitllets de 50 euros amb un símbol d'exclamació a la cantonada.

El canvi que arriba el 2025 amb els plans de pensions i ja està preocupant molts

Una finestra de liquiditat que genera debat al sector financer, sobre els plans de pensions l'any que ve

L'1 de gener del 2025, els plans de pensions s'enfrontaran a un canvi crucial. Des d'aquesta data, serà possible rescatar sense restriccions les aportacions fetes fa almenys 10 anys, juntament amb els rendiments obtinguts.

Aquest canvi elimina la necessitat d'esperar fins a la jubilació o de complir condicions excepcionals com a malaltia greu o atur prolongat. És una cosa que ha generat preocupació al sector financer.

Muntatge de dos homes grans, possiblement jubilats i pensionistes, asseguts en un banc i al costat dret una cartera tancada
Hi haurà un canvi a les pensions l'any que ve | Getty Images, Elena Photo

Un patrimoni en risc: 64.000 milions d'euros

Segons Inverco , la patronal de fons i plans de pensions, fins a 64.000 milions d'euros del patrimoni total podrien ser rescatats el 2025. Això representa gairebé la meitat dels 130.000 milions gestionats fins al primer semestre del 2024.

La preocupació no és menor, ja que un rescat massiu podria comprometre la liquiditat dels fons. A més d'augmentar la volatilitat als mercats i afectar negativament la rendibilitat d'aquests instruments.

El president d' Inverco , Ángel Martínez-Aldama, no ha amagat la seva preocupació, assenyalant el risc sistèmic que aquesta mesura pot generar. Altres països, com Xile o el Regne Unit, han viscut experiències similars amb impactes significatius a l'estalvi a llarg termini.

Muntatge d'un senyor gran assegut en un sofà ia la dreta una mà subjectant bitllets d'euro de 50 €`
Un patrimoni en risc | Getty Images, Pexels

Impacte fiscal i rendibilitat limitada

Un dels factors que pot influir en la decisió de rescatar els plans de pensions o no és la fiscalitat. Les quantitats retirades es consideren rendiments del treball. Estan subjectes a l'IRPF amb tipus que oscil·len entre el 19% i el 47%.

Hi ha una reducció del 40% per a aportacions anteriors al 2007 si el rescat es realitza en forma de capital. Però l'impacte fiscal continua sent una consideració clau per als partícips.

Per altra banda, la rendibilitat històrica dels plans de pensions ha estat objecte de crítiques. En els darrers 10 anys, han ofert un rendiment mitjà del 3% anual, insuficient per superar la inflació en la majoria dels casos.

Una dona gran asseguda d?esquena en una taula, amb una imatge superposada de mans comptant bitllets d?euro.
Hi pot haver un canvi significatiu | Getty Images de KatarzynaBialasiewicz, Baris Kaykusuz, catalunyadiari.com

Les categories de renda fixa, tant a curt com a llarg termini, han mostrat rendiments nuls, mentre que només la renda variable ha arribat a retorns més atractius, del 8,4 % anual.

Un cop més per a un sistema en declivi

La mesura arriba en un context en què els plans de pensions ja han perdut atractiu a causa de la reducció dels incentius fiscals. El 2022, el límit d'aportacions deduïbles es va reduir a 1.500 euros. Això ha desincentivat l'estalvi en aquest format i ha generat sortides netes en els darrers anys.

Mentre el sector intenta adaptar-se a aquests canvis, el gener vinent es presenta com un punt d'inflexió. Les decisions dels partícips seran determinants per al futur dels plans de pensions a Espanya i per a la seva rellevància com a eina destalvi per a la jubilació.