Primer pla de Vladímir Putin fent un discurs

Els plans de Putin, al descobert: revelen quin és el seu pròxim objectiu d'invasió

Putin ja té al punt de mira altres països

Vladimir Putin s'ha vist obligat a canviar d'estratègia al mig del conflicte. L'oposició que es va trobar a Ucraïna i les sancions imposades per Occident el van portar a modificar els seus plans. I tot això quan està a punt de fer un mes i mig des que va decidir iniciar la invasió.

El 24 de febrer va començar a aconseguir el control d'algunes de les ciutats més estratègiques del país. En alguns casos va arribar a arrasar alguns territoris com va ser Mariúpol. Però en aquest temps ha vist com Kíev, que era el seu gran objectiu, es resisteix.

En cap moment, Putin no s'esperava acabar amb una xifra tan elevada de soldats caiguts en combat. Els errors logístics s'han repetit durant les últimes setmanes davant d'una mala previsió. Per això, no tot ha sortit com ell esperava.

La seva intenció des del primer moment era aconseguir el control total del país, però després d'uns quants dies d'estancament, s'ha conformat amb una mica menys. Darrerament ha posat el focus d'atenció al Donbàs.

Les trobades entre els dos països implicats en el conflicte han estat constants des del començament de la invasió. No obstant això, aquestes converses mai han arribat a un acord. Des d'Occident sempre van sospitar que eren unes estratègies de Rússia per guanyar temps i rearmar-se.

En qualsevol cas, després de tantes pèrdues en combat i de les sancions imposades, Moscou no sembla disposat a quedar-se de braços plegats. Prendrà represàlies contra aquells territoris que depenen del gas i el petroli rus. El primer que van fer va ser exigir el pagament dels subministraments esmentats en rubles, la moneda nacional.

Putin.
Putin s'ha fixat en els països bàltics | Europa Press

Durant aquest temps també s'ha rumorejat la possibilitat d'un atac de Putin a un territori de l'OTAN. No sembla disposat a conformar-se amb Ucraïna.

L'oligarca rus Mikhaïl Khodorkovski, el que va ser l'home més ric del país el 2004, va explicar els plans del president en una entrevista. «Estic convençut que si decideix que ha guanyat a Ucraïna, el pròxim pas serà fer-se amb els països bàltics», diu.

Des de l'any 2004, Letònia, Estònia i Lituània formen part de l'OTAN. Segons la seva opinió, el president de Rússia «està en guerra amb els Estats Units i l'OTAN», no només en contra del territori de Zelenski.

▶️ Desaparecen más de 30 niños de Ucrania en España

Aquest empresari sempre s'ha pronunciat en contra del president rus. Ha explicat que la invasió suposava «un suïcidi polític». Segons la seva opinió, «no pot guanyar a Ucraïna, fins i tot prenent Kíev o Kharkov».

Hem de recordar que Khodorkovski va estar nou anys a la presó després que el Govern rus l'acusés de delictes financers. Arran d'allò, la seva fortuna es va acabar esfumant.

Imatge de centenars de cadàvers a Ucraïna.
Rússia ha arrasat amb molts territoris d'Ucraïna | Europa Press

Vladimir Putin s'enfrontaria a un conflicte a gran escala

Si fossin certs aquests plans que té pensat Vladimir Putin, l'OTAN es ficaria de ple en el conflicte. Així es mostra a l'article 5 del seu tractat, que obliga a sortir en defensa dels estats atacats. 

Quan un territori que està dins de l'OTAN pateix l'atac per part d'un tercer, la resta de països membres sortiran en la seva defensa. I és el que podria passar si ningú no és capaç de parar abans les intencions del president rus.

Aconseguiria elevar el conflicte bèl·lic a una gran escala, on es veurien obligats a intervenir els diferents països de l'Aliança Atlàntica. En aquest cas, quedaria per veure quines potències s'aliarien amb Rússia.

Putin està decidit a arribar fins al final. I no sembla disposat a conformar-se només amb Ucraïna.