Restes de roba i altres residus, a l'antiga planta de Cosbapsa al Vendrell.

L'antiga planta de Cosbapsa, al Vendrell, convertida en un gran abocador descontrolat

L'Ajuntament no ha pogut localitzar els propietaris de la finca

El recinte que entre els anys 2010 i principis del 2012 va funcionar com a planta de residus a prop de la urbanització Mas Borràs del Vendrell és actualment un abocador descontrolat. La planta, que gestionava l'empresa Cosbapsa, va deixar de funcionar a causa d'un gran incendi que va durar tres setmanes, entre el 22 de desembre del 2011 i el 13 de gener del 2012. El foc va cremar gairebé 4.000 tones de brossa, traient a la llum la situació irregular de la planta, que emmagatzemava 80 vegades més de les tones permeses.

Això va comportar que l'Ajuntament del Vendrell li suspengués la llicència. Arran de l'incendi, es van retirar tots els residus, però el recinte va quedar sense cap ús, i amb el temps s'ha convertit en un abocador que creix de manera descontrolada al municipi. Diversos veïns de Mas Borràs han denunciat la situació als mitjans de comunicació, ja que creuen que el consistori no està actuant amb prou celeritat.

Les deixalles s'amunteguen al solar

La situació actual de l'antiga planta és deplorable. S'hi acumulen una gran quantitat de deixalles, com ara mobles, vidres, roba, runa d'obra, restes de poda, neveres o dipòsits d'aigua abandonats. Tot està a la vista, ja que el recinte queda a tocar del camí que porta a Mas Borràs. Qualsevol hi pot entrar. Un dels temors que tenen els veïns és que hi pugui haver algun altre incendi com el de fa set anys.

Els residus s'acumulen a la finca pròxima al Mas Borràs.
Els residus s'acumulen a la finca pròxima al Mas Borràs. | BP Diari

 

L'Ajuntament del Vendrell ha informat que des del febrer del passat 2018 hi ha constància que el solar és un «abocador descontrolat», per una nota informativa que va emetre la policia local. El consistori va enviar una notificació a l'entitat responsable de la finca, però admeten que no han rebut cap resposta. Per això, han iniciat els procediments per trobar-los per la via fiscal, a través del departament de Gestió Tributària, alhora que han facilitat els expedients al departament jurídic per fer una petició d'actuació als jutjats.

El 2013, el primer informe de la policia local

I és que la situació ve de lluny. Després de l'incendi de principis del 2012, la policia local ja va emetre una notificació l'agost del 2013 constatant l'estat d'abandonament de la Finca d'en Mas d'En Curri, tal com s'anomena. L'Ajuntament va requerir als seus propietaris, que eren la Societat Limitada Mesden Proyect, que prenguessin mesures. Així ho van fer el setembre del 2013, netejant la finca, apuntalant estructures i soldant la porta d'accés.

Però pocs mesos després la porta ja havia tornat a ser arrencada, tal com certificaven els Serveis d'Inspecció municipals. Per això, el març del 2014 el consistori va tornar a requerir a la propietat que prengués les mesures necessàries «per corregir la situació i evitar així que la zona acabi convertint-se en un focus de perill d’incendi i contaminació». També ho van comunicar al Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Un requeriment que ja no va tenir resposta. Quatre anys després, la policia local confirmava que el recinte s'havia convertit en un abocador descontrolat.

Vista de l'antiga planta de Cosbapsa, al Vendrell.
Vista de l'antiga planta de Cosbapsa, al Vendrell. | BP Diari

 

També et pot interessar: