Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Plaques solars de Vila-rodona

L’Ajuntament de Vila-rodona inicia el procés cap a l’autoconsum energètic

Amb aquesta estratègia s'estalviarà més de 1.800 euros a l’any en la factura elèctrica d'alguns equipaments municipals

Plaques solars de Vila-rodona
Imatge de les plaques instal·lades | Cedida

La instal·lació d’autoconsum  ubicada a la coberta del pavelló de  Vila-rodona  ja es troba en ple funcionament. Aquest equipament, amb una potència de 10,05 kWp, està formada per 30 mòduls fotovoltaics  i generarà, a l’any, 14.300 kWh d’energia que representa, aproximadament, un 15% del consum total del subministrament elèctric que engloba el pavelló, la llar d’infants, les instal·lacions del camp de futbol, local dels caçadors i cementiri. Properament, també s’hi connectarà l’escola Bernardí Tolrà.

L’energia produïda reduirà les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH) del municipi, ja que l’energia és 100% d’origen renovable i permetrà avançar en el compliment dels compromisos adquirits en el marc del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES), aprovat l’any 2018. A més, l’Ajuntament estalviarà  més de 1.800 euros a l’any en la factura elèctrica de l’equipament, per la qual cosa el període d'amortizació serà aproximadament d'entre 6 i 7 anys. A partir de llavors i fins al final de la vida útil de la instal·lació (estimada en uns 30 anys), tota l’energia que s'hi produeixi serà gratuïta per l’Ajuntament i, en conseqüència, per tot el poble.

Les instal·lacions d’autoconsum són una bona mesura per reduir la factura elèctrica, ja que cada kWh d’energia produïda i autoconsumida és un kWh menys que cal comprar a la companyia elèctrica. Aquest tipus d'instal·lacions representen una reducció directa de l’empremta de carboni de qualsevol activitat. És aplicable a qualsevol àmbit: residencial, industrial, terciari o serveis. La instal·lació ha estat possible gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona i es projecta ampliar-la en un futur.