La Plataforma pel Riu Siurana torna a insistir que es convoqui la Taula del Siurana-Riudecanyes. La darrera sessió es va celebrar el març del 2020 i des de llavors no ha tingut activitat. Constituïda el desembre del 2018, havia de solucionar el conflicte per l'aigua del riu «abans de l'estiu» del 2019.
Aquesta era la previsió de l'aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Ara el departament ha quedat sota la direcció de Jordi Puigneró, actual vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori. Puigneró havia ocupat la conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública durant el darrer mandat.
Malgrat el canvi de govern, la Taula del Siurana segueix sense activitat. La Plataforma pel Riu Siurana no veu «cap justificació, més enllà del total desinterès, perquè després de més d'un any segueixi sense convocar-se». I més ara, que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha presentat l'esborrany del Pla Hidrològic de l'Ebre fins al 2027.
Segons recorda l'entitat, el document estarà en exposició pública durant sis mesos. Destaquen, però, que «deixa en mans de la Taula del Siurana la concreció del cabal ambiental». Es tracta d'una de les lluites històriques del sector ecologista al qual, darrerament, s'han sumat Ajuntaments i altres entitats.
Des de la Plataforma també subratllen que l'esborrany de la CHE assenyala l'Agència Catalana de l'Aigua. L'esborrany del Pla Hidrològic «reconeix explícitament que és l'ACA, en concertació amb els diferents agents del territori, qui ha d'oferir alternatives a la situació actual».
Segons citen del document, queda clar que que «d'acord amb les converses establertes amb l'administració autonòmica competent oferirà solucions alternatives a les aportacions del Siurana per mantenir els usos actuals». La Plataforma insisteix que se segueix transvasant aigua de la conca de l'Ebre a les conques internes i del Priorat al Baix Camp.
Xifren aquest transvasament en «l'equivalent al 90% de l'aigua que recull el pantà de Siurana». Una situació que, de nou, recorden que «afecta greument als pobles i als regants de la conca». També «a la vida d'un riu que forma part de la Xarxa Natura 2.000, és Zona d'Especial Protecció de les Aus i Lloc d'Importància Comunitària.
Per tot plegat consideren «encara més necessària i urgent que mai» una nova convocatòria de la Taula del Siurana-Riudecanyes. Ha de servir per resoldre el conflicte que hi ha per la gestió de l'aigua del riu. La reivindicació principal de les entitats ecologistes i els pobles del Priorat és el volum d'aigua que passa del pantà de Siurana al de Riudecanyes.