Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una parella de gent gran

Respostes útils a necessitats urgents: la URV posa el seu potencial en recerca a disposició de la tercera edat

El projecte SoCaTel vol actuar sobre la soledat o l'aïllament | La Covid-19 ha accentuat la vulnerabilitat del col·lectiu

Imatge d'una parella de gent gran
La gent gran ha estat l'eslabó més vulnerable durant la part més crítica de la pandèmia | Angel Ullate
 

La Universitat Rovira i Virgili (URV) repeteix sovint el mantra que no té el repte i la responsabilitat de crear coneixement, sinó el de transportar-lo a la societat per tal de fer-lo útil. Amb aquesta voluntat va néixer l'any 2017 un dels projectes de recerca  amb més potencial de la institució, el projecte SoCaTel, determinat a posar una sèrie d'eines i serveis digitals a disposició de les necessitats de la gent gran, el col·lectiu més vulnerable de la nostra societat.

«El repte no és vertebrar respostes, sinó respostes útils i àgils a aquestes necessitats», explica la investigadora  Blanca Deusdad, coordinadora de la iniciativa i experta en Antropologia i Treball Social a la universitat pública de Tarragona. «El SoCaTel és un projecte europeu que neix de la voluntat de treballar sobre els problemes que causa l'envelliment i els serveis de cura que necessita la gent gran», exposa. «Una plataforma comuna, un software de cocreació d'aquests serveis i que posi en comú a tots els agents possibles per crear una comunitat virtual  sòlida», descriu.

Una recerca europea gestada a Tarragona gira al voltant de les necessitats insatisfetes dels més grans

Deusdad detalla que l'equip que treballa a l'ombra de la plataforma  ha notat com «el problema de la soledat  de molts avis s'ha accentuat greument arran de la Covid-19», cosa que posa en dubte les polítiques d'envelliment actiu, els contactes socials i fins i tot els fonaments de l'Estat del Benestar. Per a la investigadora de Tarragona, «la crisi del coronavirus  ha fet evident la necessitat d'apostar per eines digitals que ajudin a crear els serveis adaptats  que resolguin situacions com l'aïllament o la soledat». I aposta perquè aquest procés de creació sigui comú, compartit, acordat, per tots els agents implicats possibles. Professionals, investigadors, institucions, famílies. Parla de cocreació.

Imatge d'arxiu de les mans d'una persona gran
El projecte europeu, esperonat per la Rovira i Virgili, allarga la mà a les necessitats de la gent gran | tarragonadigital
 

«Si tothom hi participa, serà molt més fàcil trobar les necessitats específiques que requereixen una resposta específica», explica. El projecte és europeu, amb arrels també a Finlàndia, Irlanda i Hongria, i s'està desenvolupant «amb l'esperit de ser àgil i accessible per als més vulnerables» i de posar «en contacte les necessitats exposades i les solucions reals  que es puguin oferir». Si bé encara s'està treballant en la seva implementació, Deusdad creu que serà «a pocs mesos vista», després d'anys de feina. Per fer el salt a la vida quotidiana, però, necessitarà la complicitat d'institucions com els serveis socials o d'entitats del tercer sector.

Blanca Deusdad: «No es pot mercantilitzar amb l'Estat del Benestar»

L'emergència de la Covid-19 ha accentuat les necessitats i les vulnerabilitats dels més grans. «El sistema de residències  s'ha demostrat precari, i de tot això hem après que amb el benestar no es pot fer negoci, que la salut o l'educació no es poden mercantilitzar», n'extreu. «Probablement ara ens movem cap a un sistema menys assistencialista», considera, «i amb unes necessitats que les estructures més rígides no poden satisfer». Proposa flexibilitat, però solidesa. Digitalització, però pròxima. Agilitat, però eficient.

Imatge d'una parella passejant per Salou
La gent gran és qui més ha patit les mancances del sistema durant els mesos de pandèmia | Angel Ullate

La plataforma pren més volada en el context actual, però el projecte camina de llarg. «Estem ultimant els detalls i aplicacions  per fer-la viable ben aviat», detalla la Blanca, «i ara el gran pas pendent serà definir com l'acabem implementant al mercat». Insisteix per activa i per passiva que el projecte mai ha tingut, té ni tindrà cap voluntat de lucre «ni de negoci», sinó de garantir un Estat del Benestar  «real i eficient» que cobreixi els forats i les febleses del sistema actual.

Les primeres recerques  de l'equip assenyalen alguns d'aquests forats on la plataforma haurà d'actuar. L'accés de la informació  i de les activitats per als més grans, la lluita contra la soledat i en favor dels petits contactes que la pandèmia ha anul·lat. Les connexions entre voluntaris, la vertebració de les xarxes solidàries «com les que han impulsat molts veïnats». «La necessitat de persistir en aquestes atencions i cures  que no són ni seran puntuals», va desgranant. El ventall segueix obert, i la URV accelera per posar eines com el SoCaTel a disposició de qui més les pot necessitar. Coneixement útil, recerca aplicada, solucions  que solucionin.