Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una platja amb la bandera vermella

Les 6 platges de Catalunya que has d'evitar: tenen bandera negra

Cada provincia del litoral català s'ha emportat dues banderes

El dimecres passat, els Ecologistes en Acció van presentar l'informe de Banderes Negres 2023, que revela els casos més greus de contaminació i mala gestió ambiental de les costes en tot l'estat espanyol.

Entre les comunitats autònomes a tocar del mar, el litoral de Catalunya s'ha endut un total de sis banderes repartides entre les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona.

Imatge de la Comunitat Autònoma de Catalunya des de Google Maps
Banderes negres repartides pel territori català. | Google Maps

La província de Tarragona

A Tarragona, el Delta de l'Ebre  ha sigut el primer a emportar-se una de les banderes perquè la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha retallat un 50% de la dotació d'aigua pels arrossers  de fins als 250 hectòmetres cúbics per a les dues comunitats regants.

Un fet que els Ecologistes en Acció no han vist adequat, ja que «s'ha obligat a reduir el reg a un espai d'alt valor natural, social i econòmic en compte de restringir l'aigua en altres usos menys prioritaris, deixant així encara més vulnerable la sostenibilitat ecològica i econòmica de territori»

La Savinosa  és l'altra platja tarragonina que no ha aconseguit passar el radar dels ecologistes, aquesta vegada perquè hi ha un projecte de construcció just al davant de la platja. El hub cultural es vol situar a primera línia de la costa i això pot contribuir a l'augment de l'apropiació de l'espai natural.

La província de Barcelona

Passem cap Barcelona i ens trobem en bandera negra les platges de Vallcarca  i Badalona. En el cas de la platja situada a Sitges, la bandera negra ve donada a causa d'un projecte de l'empresa FCC per a transformar l'antiga cimentera en un gran complex turístic amb hotels, zona comercial...

Les platges de Badalona també s'emporten una bandera per la mala gestió, ja que té un extens historial de contaminació, tant a la sorra com a l'aigua. A més, predomina la contaminació industrial i el seu sistema de drenatge  aboca aigües residuals a la costa.

La província de Girona

En el cas de la província de Girona,  les platges de Begur (Baix Empordà) pateixen un urbanisme desmesurat i una mala gestió que generen una gran pressió sobre l'entorn, la biodiversitat i els recursos hídrics.

Finalment, el  Golf de Roses és l'últim a emportar-se una bandera negra al territori català, a causa de la creació d'un macroparc eòlic marí  que posa en risc la vida marina i el paisatge.