Quan aprenem a utilitzar la taula periòdica, no pensem en la història que hi ha al seu darrere, ni quins han sigut els seus descobridors. I és que cada element químic ha sigut descobert per persones diferents. Antonio de Ulloa va ser una d'aquestes, esdevenint així el primer espanyol en descobrir un element de la taula periòdica, quedant el seu nom en la història de la química.
El 1735, el naturalista, militar i escriptor Antonio de Ulloa i de la Torre-Giralt va descobrir a Esmeraldas (Equador) un mineral al qual va denominar «platina». Un nou material que destacava per la seva duresa, bones propietats elèctriques, alta temperatura de fusió i resistència a la corrosió i a les reaccions químiques. En definitiva, un descobriment que va suposar un gran avanç en aquell moment.
Així va ser com el platí va esdevenir el primer element químic de la taula periòdica descobert per un espanyol. Actualment, aquest material es troba, principalment, a Sud-Àfrica (75% de la reserva mundial) i a Rússia (15%), a més del Canadà, als Estats Units o a Zimbàbue.
El platí, imprescindible en joieria i noves tecnologies
El platí és un metall de transició que, quan és pur, adquireix un color blanc grisenc, pesat, mal·leable i dúctil. Els seus usos principals se centren en el sector de la joieria i en les noves tecnologies. Tret d'aquests, també el podem trobar en molts altres àmbits, com per exemple la medicina.
Juntament amb els elements químics pal·ladi i rodi, el platí és essencial en les catalitzadores, les quals redueixen les emissions dels vehicles. A més, també s'utilitza en nombrosos processos industrials per a la producció de bateries de combustible, discs durs, cables de fibra òptica, fibra de vidre i, fins i tot, fertilitzants, medicaments contra el càncer o implants.
AEQT i la seva implicació en la química
L'AEQT —Associació Empresarial Química de Tarragona— dóna molta importància a la ciència i a la investigació en el sector químic. I és que el seu objectiu és estudiar, investigar i implementar les diverses possibilitats de millora que la química ofereix, així com d'impulsar diversos projectes que sumen al benestar social. A més, també vetlla per acabar amb la desinformació, així com de nodrir amb coneixement i conscienciació del que ens envolta.