Imatge del ple extraordinari celebrat aquest dijous, 17 d'octubre, a l'Ajuntament de Cambrils.

El govern de Cambrils aprova una moció amb una fórmula que evita rebutjar la sentència

Els regidors de l'oposició han marxat abans de la presentació de la moció i ERC, Junts per Cambrils i l'NMC han aprovat un text que fa una crida al diàleg per trobar una solució al «conflicte polític»

L'Ajuntament de Cambrils ha aprovat aquest dijous, 17 d'octubre, una moció en relació a la sentència del Procés dictada pel Tribunal Suprem aquest dilluns. Ho ha fet amb una fórmula específica que han acordat els tres partits del govern municipal, ERC, Junts per Cambrils i el Nou Moviment Ciutadà, i que s'allunya del text de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

En aquest sentit, la moció aprovada a Cambrils expressa «la nostra preocupació per la situació que estem vivint, així com per les circumstàncies personals que viuen les persones afectades per la sentència» i es limita a fer una crida al diàleg, «un diàleg en el marc de la cultura de la pau i contrari a l’ús de qualsevol tipus de violència». La moció evita tant rebutjar la sentència com demanar l'amnistia dels líders independentistes empresonats.

«El contingut d'aquesta moció és compartit pels tres grups del govern i més àmpliament per la gran majoria de persones que vivim a Cambrils i arreu.  L'únic que estem defensant són els drets fonamentals de les persones», ha manifestat l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza.

Imatge del ple extraordinari celebrat aquest dijous, 17 d'octubre, a l'Ajuntament de Cambrils.
Tots els regidors del grup municipal d'ERC, menys l'alcaldessa, han lluït samarretes amb el missatge de «llibertat presos polítics». | I. Alcalá

Els partits de l'oposició, Cs, PSC i PP, han criticat que s'hagi incorporat aquest punt en l'ordre del dia d'un ple extraordinari que també ha servit per aprovar l'agrupació de préstecs formalitzats per l'Ajuntament de Cambrils amb el Fons de Finançament a Entitats Locals. Han acusat directament a la batllessa de «posar aquest plenari al servei dels seus interessos particulars i partidistes». Han lamentat, a més, que l'equip de govern no hagi buscat una altra data pel plenari tal com havien demanat. De fet, han excusat l'absència de quatre dels regidors  —tres de Cs i Joan Maria Artigau, no adscrit— que no han pogut assistir-hi.

Un cop s'ha aprovat el punt inicial, els regidors de l'oposició han marxat del saló de plens abans de la lectura de la moció sobre la sentència.  Els tres portaveus del govern, Lluís Abella, Oliver Klein i Alejandro Garcia, han fet la lectura de la moció, aprovada en solitari pels 11 regidors que s'han quedat a les seves cadires.

Els dos regidors de Junts se sumen a la petició d'un ple extraordinari a Salou

D'altra banda, l'Ajuntament de Salou ha convocat per aquest divendres, 18 d'octubre, a les 12.30 hores, una sessió extraordinària i urgent en resposta a la sentència del Tribunal Suprem. Als quatre regidors d'ERC s'han sumat finalment els dos del grup de Sumem per Salou que són militants de Junts, Marc Montagut i Héctor Maiquez  per tal de sumar més d'un quart dels representants del plenari, el mínim exigit per poder demanar una sessió extraordinària. La moció, en aquest, cas, sí que demana «l'amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d'autodeterminació».