Darrer ple del mandat marcat pels adéus, els agraïments i els records. Sense gaires tràmits per dur a terme, Carles Pellicer ha acabat donant la paraula a tothom que la volgués utilitzar. Tots els regidors i regidores que deixen el ple l'han utilitzat per acomiadar-se, així com els portaveus dels partits que repeteixen al plenari. Tots excepte Ara Reus, de qui el portaveu, Jordi Cervera, que deixa el plenari —en principi— avui, no ha utilitzat el torn de paraula.
[predef]reus-144[/predef]
Abans de cedir la paraula, l'alcalde en funcions Carles Pellicer ha volgut agrair «aquests quatre anys d'estar al capdavant de la ciutat» a l'electorat. Als regidors i regidores «els he d'agrair que hagi estat prou correcte i s'hagi fet un bon debat; moltes gràcies per la seva dedicació a la ciutat». La tònica general ha estat la d'agrair la feina feta al personal de l'Ajuntament, així com la de destacar l'honor que ha suposat, per als que deixen l'acta, la possibilitat de representar la ciutadania reusenca.
Els adéus de Dolors Compte i Sebastià Domenech
Obert el torn de paraules, la primera de prendre-la ha sigut Dolors Compte. Ha agraït a la seva mare, als companys de partit i regidors, i en especial a Miquel Àngel López Mallol la feina feta «pel partit i per la ciutat de Reus», i haver-li permès entrar a la política municipal. També ha agraït a Sebastià Domènech la confiança dipositada i la feina feta per Miquel Márquez, assessor municipal.
«Si en algun cas he molestat algú amb les meves paraules o les meves accions demano perdó, perquè segur que no era la meva intenció», ha volgut deixar clar. Sebastià Domènech ha passat setze anys al consistori, «dels quals tres al govern, i en tinc bon record»; als regidors i grups municipals que repeteixen els ha aconsellat que no s'acomodin a l'oposició, «val la pena estar al govern de la ciutat».
Cs, el grup dels «regidors proscrits»
Pepa Labrador ha estat la primera regidora de Cs ha que pres la paraula. Ha admès que «han sigut uns anys difícils; deixo, en aquest Ajuntament, no vull dir amics però sí afectes, alguns d'ells penosament estroncats per la situació política, que ens ha portat enfrontaments que han transcendit l'esfera política per passar a l'esfera personal, però han sigut pocs casos».
Com un anel que han repetit els seus companys de grup, ha tancat la seva intervenció pensant en els partits contraris, per a qui ha mostrat «els millors desitjos en allò personal, en allò polític no». Una demanda que ha repetit Guillem Figueras, que ha explicat que destaca el fet que «marxem satisfets i amb la consciència tranquil·la, cosa poc habitual en la vida política».
Juan Carlos Sánchez ha excusat l'absència de Damián Morales i no s'ha estat d'atacar Cs, de qui afirma que ja no pot enarborar la bandera de l'anticorrupció tenint en compte el canvi intern del partit de l'any 2017. «Prova d'això és el que ens ha passat aquí, però també a la resta d'Espanya, on estan dimitint en bloc», ha apuntat. «Més que regidors no adscrits som regidors proscrits» pel partit, ha acabat sentenciant.
Al PDECat, tres regidors no repetiran
Dolors Sardà (PDECat) també ha volgut agrair a qui li ha permès desenvolupar l'etapa a la política municipal, en el seu cas, Carles Pellicer, i especialment per haver portat una regidoria on ha gaudit de la feina. Igual de concís ha estat Joaquim Enrech. «Ha estat un privilegi formar part d'aquest consistori», ha afirmat, i ha tingut un record per Unió Democràtica i els seus companys de partit.
Ha lamentat que el pròxim mandat tingui menys grups municipals perquè, ha apuntat, es perd representació de com de diversa és la ciutadania. Ha acabat provocant les rialles del saló de plens assegurant que «tenim sort que el senyor que presideix el ple des del quatre —el General Prim— no en pugui sortir, perquè en algun moment hauria sortit del quadre per fer servir l'espasa».
Marc Arza va ser el regidor que més aviat va anunciar que deixava la política municipal. Una etapa que ha durat set anys; «han sigut set anys més interessants que divertits», ha lamentat. Ha agraït a l'alcalde que ho fes possible, així com als militants i votants. Ha acabat amb un consell per als regidors i regidores que es queden: «tinguin present que, en política, com en altres coses, les formes també són el fons, i cal conservar-les».
La CUP, la més crítica
La CUP ha estat la principal excepció al clima d'agraïments i aplaudiments que ha marcat el ple. Mariona Quadrada ha volgut dirigir-se al pròxim govern perquè eviti que es produeixin situacions com les que afirma que han viscut aquest mandat en l'àmbit de la sanitat i els serveis socials. Ha volgut fer sonar una darrera alarma per la Cultura, que creu que està «molt malalta» i que «ni és turisme ni és comerç».
L'ha prosseguit Oriol Ciurana, que ha començat recordant la nit electoral de fa quatre anys, quan la CUP va obtenir sis representants al ple; «ningú s'esperava que en poguéssim treure sis, va ser primer un ensurt i després una sorpresa». Ha estat especialment crític amb les mocions aprovades i no executades durant el mandat. «He acabat desil·lusionat; fa sis mesos que penso què hauria passat si totes les propostes electorals les haguéssim començat a treballar abans que arribessin les eleccions», ha deixat anar com a reflexió.
Els portaveus estants tanquen el curs polític
«No hi ha millor lloc per aprendre política que una corporació local; en la discrepància hem après molt de tots i cadascun de vostès», ha declarat Andreu Martín, portaveu del PSC. Ha agraït la feina feta a les tres companyes de grup municipal, amb qui tornarà a treballar a partir de dissabte. Ha destacat la voluntat i la capacitat que s'ha de tenir d'aprendre dels altres, siguin o no pròxim a la ideologia pròpia.
Marta Llorens ha etzibat que «han sigut quatre anys duríssims» per les topades al ple, però també i sense mencionar-ho, per les visites als jutjats arran de denúncies rebudes per l'1-O o en el cas concret de Mariona Quadrada. Ha tingut un record per Abel Guinovart i Xavier Angelergues, exassessor i exregidor del grup municipal respectivament, així com per les actuals assessores, Clara Barbal i Anna Olivé.
Recordant, afectivament, la dinàmica quotidiana de l'equip de treball, ha tingut un moment, també, per dirigir-se a Dolors Sardà. A la regidora postconvergent li ha repetit que tot i les discrepàncies i les discussions que hagin pogut tenir, l'aprecia personalment, i ha acabat dient-li «t'has d'apoderar». En un sentit similar s'ha pronunciat Noemí Llauradó, que ha recordat que va començar al grup municipal d'ERC acompanyada de Joan Guix.
«Em va abandonar», ha recordat irònicament, quan Guix va fer el salt a l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Va ser llavors quan va entrar al grup Montserrat Flores, i precisament a ella i a la resta de dones del plenari s'ha dirigit Llauradó. «Vull apel·lar a la complicitat que hem teixit amb les regidores dones», ha afegit. S'ha adreçat a aquells partits i regidors que no repetiran afirmant que «us trobarem a faltar».
Montserrat Vilella, per últim, ha destacat que «hem estat actors d'una nova manera de fer política». Tot i recordar la complicació que ha suposat per al mandat municipal la situació nacional, ha reclamat quedar-se «amb el respecte a les idees i a les persones». Finalment ha agraït i acomiadat a Marc Arza, Joaquim Enrech i Dolors Sardà. El darrer de parlar, per tancar la sessió, ha estat l'alcalde en funcions, Carles Pellicer, qui ha agraït tant al personal de la casa com als membres del ple, i ha sentenciat que «jo me'ls estimo a tots».